Hockey-idolerna ger tillåtelse att snusa | Fria.Nu
  • Vissa av ungdomarna i undersökningen började snusa redan i 12-årsåldern. Och ju äldre spelarna blir, desto fler i laget är det som snusar.
Fria.Nu

Hockey-idolerna ger tillåtelse att snusa

Världsmästerskapen pågår som bäst i Österrike, och unga spelare här hemma följer sina idoler. Men det är mer än idolernas verk på isen som ungdomarna tar efter. En avhandling från Sahlgrenska universitssjukhuset visar att snusandet hos unga ishockeyspelare bland annat har sin grund i vad spelarna i Tre kronor gör.

Killar som spelar ishockey snusar i större utsträckning än andra i samma åldrar. Det är en av slutsatserna som lyfts fram i avhandlingen. En av orsakerna till det är att det inom hockeyn finns en tillåtande attityd till snusning. Tandhygienisten Margot Rolandsson har intervjuat killar i åldern 15 till 32 år, och resultaten är i vissa fall nedslående ur ett folkhälsoperspektiv. Vissa börjar snusa redan i 12-årsåldern och ju äldre ungdomarna blir, desto fler inom laget är det som snusar. Bland 21-22 åringarna snusade upp till 40 procent. Men allt är inte nattsvart.

- Trots resultaten bör man också påpeka att flertalet av ungdomarna var helt tobaksfria, säger Margot Rolandsson.

Avhandlingens resultat visar att det är fem områden inom ishockeyn som särskilt påverkar ungdomar att börja snusa och sedan fortsätta med det. Idoler inom ishockeyn, den grabbiga och tuffa miljön, känslan av laganda och gemenskap samt den fysiskt och psykiskt kravfyllda omgivningen

- En del av ungdomarna upplevde en avslappnande effekt i att gå in i omklädningsrummet och lägga in en snus. Det är ett sätt att koppla av i en miljö som kan vara pressande, både fysiskt och psykiskt, säger Margot Rolandsson.

I en annan del av forskningsprojektet informerades och fördes en dialog med ungdomarna om tobakens skadeverkningar, bland annat med syftet att få snusarna att sluta snusa.

- Men det visade sig att det ingen av ungdomarna som befann sig i ishockeymiljön ville ändra på sitt tobaksbeteende, säger Margot Rolandsson.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu