• Jovan Siladji fick hjälp av Johan Larsson att slå sin arbetsgivare på fingrarna.
Göteborgs Fria

Jovan fick 350 000 för att sluta jobba

Grossistbolaget Dagab har betalat 350 000 kronor för att bli av med en besvärlig anställd. Jovan Siladji led av fysiska stressymptom men fick sparken istället för rehabilitering.

I drygt två år arbetade Jovan Siladji i den takt som företaget krävde, men sedan tyckte han inte att det gick längre. Han sänkte tempot. Delvis som en protest, men främst av hälsoskäl.

- Jag ska kunna jobba hela mitt liv, jag klarade det inte längre, säger han.

Siladji skickades till företagsläkaren, men innan svaret kom därifrån kallades han till arbetsledaren och fick en erinran, en skriftlig tillsägelse.

- De frågade aldrig vad det berodde på utan snackade med en gång om arbetsvägran, säger Siladji.

När läkarutlåtandet kom bekräftade det att Siladji bland annat hade allvarliga problem med magen som antagligen berodde på stress. Någon rehabilitering eller ytterligare utredning fick han dock aldrig. Efter en utdragen konflikt blev han istället avskedad.

Med hjälp av sitt fack, syndikalistiska SAC, drev han ärendet till Arbetsdomstolen, AD, och har nu nått en förlikning med Dagab. För att slippa en rättsprocess betalade företaget över 350 000 kronor till Siladji.

- Ett mål i AD tar ju år och vi tyckte väl inte att vi ville vänta på det. Det är klart att det har varit en konflikt med Jovan som person. Vi tyckte att det var bäst att han inte jobbade åtta, nio månader till hos oss, säger Gösta Engström, personalchef på arbetsplatsen.

Johan Larsson från Göteborgsavdelningen av fackförbundet SAC, Sveriges arbetares centralorganisation, tycker att uppsägningen helt uppenbart var ett brott mot lagen.

- De ska vara glada att han gick med på att förlikas för de hade farit åt helvete i AD.

Dagabs krav var att de anställda skulle lyckas packa 130 kartonger med livsmedel i timmen.

- Det är en relativt låg nivå. Väldigt många av våra medarbetare kan prestera det, säger Gösta Engström, personalchef på arbetsplatsen.

Siladji håller inte med.

- Det är inte sant att det är lätt. Nästan varje dag var röd dag, som det kallades. Det betydde att det var alldeles för många sjuka, säger han.

Det var vid ett tempo av 130 kartonger i timmen som de anställda fick rätt till bonus. Men när Siladji ville se ett avtal som tvinga-de honom att hålla den takten visade det sig att något sådant inte fanns.

Siladji ringde till Handels, det kollektivavtalsslutande facket, för att få klarhet i vad som gällde.

- De sa bara att 'det är lite speciellt på Dagab.' Men det är väl en rättsstat det här? Antingen finns det ett avtal eller så finns det inte.

Johan Larsson anser att företaget medvetet har ljugit när de påstått att bonusnivån var ett krav.

- De har kommit undan med det genom att aldrig visa ett avtal.

Också genom hela tvisteprocessen menar Larsson att arbetsgivar-

sidan systematiskt har undanhållit viktiga avtal. När GFT berättar att Engström, personalchefen, tycker att de har lämnat ut alla dokument av relevans brister Larsson ut i skratt.

- Jo, säkert, skrattar han. Det är lögn. Han vet ju hur många gånger han och jag har fått träffas. Till sist har de ju fått skaka fram det, men tycker han att man ska glömma allt som har varit då?

Engström tycker att samarbetet med facken fungerar bra på det stora hela.

- I grunden är ju Handels och andra fackföreningar, förmodar jag, måna om att det ska vara en bra arbetssituation och att arbetsplatser ska finnas kvar.

Konflikten med Siladji ser han som ett undantag.

- Jag har varit personalchef sedan 1991 och har aldrig tidigare varit med om att bli släpad till AD.

Men Siladji har en helt annan förklaring till att arbetsplatsen har varit konfliktfri. Dels har företaget tidigare levt på säsongsarbetare som inte hunnit slita ut sig, dels har det haft facket i ledband, menar han.

- Handels motarbetade mig från första början. Och alla arbetsledare, eller en överlägsen majoritet i alla fall, är före detta förtroendevalda i Handels.

Han var själv med i Handels när konflikten började, men efter att ha blivit utskälld och känt sig trakasserad av representanter för fackklubben bytte han till SAC.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu