Fria.Nu

Ecuadors president flydde till Brasilien

Ecuadors president flydde till Brasilien förra onsdagen. Armén stödde honom inte längre. Folk var arga och protesterade på gatorna. Men det är ingen organisation som ordnar demonstrationerna. Kanske växer en ny politisk rörelse fram i Equador.

Det är kaos i politiken i Ecuador. Människor protesterade mot presidenten på huvudstaden Quitos gator. De ropade att de ville ha bort presidenten, och alla de andra politikerna också. Det blev bråk mellan demonstranterna och polis och militär. Sedan sa armén att den inte längre stödde presidenten. Förra onsdagen bestämde oppositions-partierna att Gutiérrez inte var president längre. De sa att han hade lämnat sitt arbete. Sedan flydde presidenten i en helikopter. Han har fått asyl i Brasilien.

Gutiérrez är den tredje presidenten i Ecuador sedan 1997, som avgår för att folk protesterar mot honom. Han blev president för två år sedan. De som stödde honom var socialdemokratiska ID, indianpartiet Pachakutik och flera folkrörelser. Media sa att han var en mitten/vänster-president. Men han förde en liberal ekonomisk politik, och det gillade inte de som hade stött honom. I det senaste valet fick Gutiérrez parti, PSP, knappt fem procent av rösterna.

Den 8 december förra året tog Gutierrez och några andra partier makten över Högsta domstolen. Sedan dess har oppositionen försökt få Gutiérrez att avgå. Oppositionen är det kristna högerpartiet PSC, ID och Pachakutik. De har strejkat och blockerat motorvägar för att presidenten skulle avgå.

Gutiérrez sa att partierna i kongressen måste välja nya domare till Högsta domstolen. Han sa att de som var domare inte fick ha kvar sina jobb. Tidigare hade han själv valt dem till domare. Oppositionen var nära att ta över domstolen. Men ett parti ändrade sig. Annars hade Högsta domstolen kunnat få bort Gutiérrez.

Ecuadors kongress har 100 platser. Där finns tio partier och 18 ledamöter som inte är med i något parti. Partierna samarbetar korta tider om vissa frågor. De bestämmer inte att några partier ska samarbeta i flera år. En majoritet kan snabbt bli en minoritet.

Flera kvällar i rad demonstrerade många tusen människor mot Gutiérrez. Inga partier eller rörelser ordnade demonstrationerna. Det är något nytt, att människor ändå går ut och demonstrerar i Quito. Många av dem stöder inget oppositions-parti. De vill ha ett helt nytt parlament.

Ecuador har fått en ny president. Han heter Alfredos Palacios. Han kommer troligen att föra en mer traditionell politik än Gutiérrez. Men det verkar inte som om folk vill ha honom heller. Han kunde inte lämna Corondelet när han hade blivit vald. Folk protesterade så mycket.

De ropade att de inte ville ha Palacios, de ville ha någon ny. De krävde nyval. Men de har ingen egen politik och ingen ledare. Kommer människorna som demonstrerar på gatorna att bli en ny politisk rörelse? Det får framtiden visa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu