Fria.Nu

Experter har olika åsikter om vegansk kost

Behandlingen av veganer och vegetarianer med ätstörningar varierar beroende på om den vårdsökande söker hjälp på en privat klinik eller hos landstinget. Även inom samma avdelning i landstingets regi går åsikterna isär. Men veganer kan inte tvingas att äta animaliska produkter för att få vård, säger Mikael Sjöström på enheten för preventiv näringslära.

Vi har ringt runt till en rad vårdinrättningar som behandlar anorexia. Både privata och inom landstinget. Bland de privata vårdgivarna fanns det ingen som erbjöd behandling med vegansk kost.

På Huddinge sjukhus finns dels det privata aktiebolaget Mando, dels landstingets Mottagning för ätstörningar, Mäts. Men även inom landstingets finns olika synsätt hos psykologer, läkare, sjuksköterskor och kuratorer om behandling av veganer.

- Jag och mina kollegor ser lite olika på att behandla veganer. Själv behandlar jag flera veganer. Min utgångspunkt är att patienterna har rätt att få hjälp oavsett vilken etik de har, säger Anne-Christine Fredman på Mäts.

Hon berättar att om patienten har allvarliga brister som konstateras via provtagning kan det vara nödvändigt med kosttillskott som innehåller vissa animaliska ämnen. Men det är inte fråga om att tvinga dem att äta kött.

Den åsikten delas inte av professor Per Södersten på Huddinge sjukhus andra anorexiklinik, Mando AB. Han säger att det värsta som finns är vegetarianer. De har svårast att tillfriskna.

- Och veganer är sju resor värre, säger Per Södersten.

När veganer eller vegetarianer söker hjälp påbörjas därför ett övertalningsarbete.

- Det gör vi när patienten är på plats. Och det är tidskrävande.

Gisela van der Ster är dietist och forskare på Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar, Nät. Där ger man råd till behandlare över hela Sverige. Hon säger att hon inte känner till någon forskning om behandling av veganer. Men man misstänker att anorektiker säger att de är veganer för att slippa äta.

- Eftersom de organiska processerna i kroppen tar längre tid för läkning om man är vegan försöker många förmå veganer att åtminstone under rehabiliteringsfasen äta vegetarisk kost, säger Gisela van der Ster, i en mejlkorrespondens.

Är det belagt att det tar längre tid för kroppen att läka om man äter vegansk kost?

- Nej, läkning och åtgärdandet av brister i människokroppen är inte konstaterat för veganer med ätstörningar. Men det finns otalig forskning om vad människokroppen behöver för att uppnå läkning och god hälsa.

Gisela van der Ster säger att eftersom vegetabila proteiner är mer svåråtkomliga för kroppen eftersom den behöver ansenlig tid för att omvandla dem till kroppsegna proteiner så tar det längre tid. Hon påstår att det inte finns så mycket proteiner i veganmat.

- Det krävs 3 kilo morötter, eller 1 kilo kokt ris eller 350 gram kikärtor för att få i sig lika mycket protein som i en liter mellanmjölk. Och då kan kroppen inte utnyttja de vegetabila proteinerna lika bra som mjölkens, säger hon.

Någon som inte håller med Gisela van der Ster är Mikael Sjöström, som är chef på Enheten för preventiv näringslära på Karolinska institutet. Han menar att det inte finns något hinder att behandla anorektiska veganer med vegansk mat.

- Det finns många exempel på toppidrottsmän som är veganer, säger Mikael Sjöström.

Om man äter vegansk kost i rätta volymer och i rätt kombination har det bara fördelar för hälsan, menar han. Men det gäller att kombinera olika aminosyror för att få fullvärdigt protein.

- Men okunskapen om vegansk kost är stor även bland dietister och nutritionister. Det upplevs som komplicerat att sätta sig in i den vetenskapen.

Han säger också att vården inte kan kräva att en vegan som söker hjälp för ätstörningar ska börja äta animaliska produkter. Rättsfall har visat man inte kan tvinga någon att till exempel sluta röka för att få en hjärtoperation.

- Så om en anorektisk vegan ställer frågan på sin spets, kommer hon att få rätt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu