Uppgivna kapare bygger för framtiden | Fria.Nu
  • Kaparna har många unga förare som ska mogna i år och blomma ut nästa säsong.
Fria.Nu

Uppgivna kapare bygger för framtiden

Inom den engelska fotbollens supporterkultur talar man ibland om 'there's always next season', när den nuvarande säsongen inte går så bra. Kaparna talar om nästa säsong redan innan årets har börjat.

Om planeringen stämmer för motorklubben, så är årets säsong den sista på Arendal. Verksamheten ska lämna sin tillfälliga lösning och flytta åt Sävehållet, vilket ska göra underverk för ekonomin.

- Den hyra som vi betalar för marken vi kör på är idag den absolut högsta i hela elitserien, säger ordföranden Tommy Rander. Det beror på att Arendal är industrimark. I Säve kommer vi inte att vara i närheten av de kostnader vi har i dag.

Den ekonomi som klubben drar fram med gör att de inte kan locka till sig de största namnen. I stället håller man på att bygga ett lag för 2006. I likhet med de andra elitserielagen så är det en polsk invasion i år. Fem av namnen i laget klingar östeuropeiskt, men framför allt klingar det ungt. Medelåldern ligger på 23 år jämnt för niomannatruppen. Äldste förare är den skadade 28-åringen Rafal Dobrucki, som är kvar som lite av en chansning. De nya reglerna, med två transferfönster under säsongen, ger nämligen möjlighet till större risktagande. Efter den sjätte och den tolfte omgången har klubbarna en vecka på sig att byta ut de åkare de är missnöjda med. Varje åkare ska dock ersättas, vilket innebär att det kan bli fråga om en hel del pusslande och intressanta bytesaffärer. Om Rander får bestämma, så kommer det inte att bytas polacker mot britter.

- De har andra sorts banor där, som kräver andra maskiner, så det är bara massa omställningar att ha förare från ön. Mycket enklare att ta polacker. Inga omställningar, inget krångel, säger han.

Bland annat därför har britten Ryan Sullivan lämnat och gått till Piraterna från Motala den här säsongen.

- För dyr och för mycket gnäll, sammanfattar Rander.

I år handlar det om ett ungt

budgetlag. Och även om Kaparnas satsning inte ska börja resultera förrän nästa säsong, så siktar man ändå på att vinna matcherna. I alla fall på hemmaplan.

Fakta: 

Kaparnas lag
Joonas Kylmäkorpi, lagkapten, 24 år
Jaroslaw Hampel, 23
Tomasz Gapinski, 24
Kim Jansson, 24
Robert Miskowiak, 22 (vann JVM 2004)
Sebastian Bengtsson, 20
Pawel Hlib, 19
Chris Harris, 23
Rafal Dobrucki, 28

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu