Israel etablerar nya gränser | Fria.Nu
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel etablerar nya gränser

"Betlehem är nu så gott som inringat och man bygger två stora öppningar där det är tänkt att all in- och utfart till staden ska ske. När jag var där hade 40 familjer i Betlehemstrakten just fått besked om att deras hus ska rivas inom några veckor för att göra plats för muren. Samtidigt såg vi bulldozrarna dra fram och riva hus i Jerusalemområdet. '

Nu skrivs det inte mycket om situationen i Palestina i tidningarna, utan rapporteringen handlar mest om Ariel Sharons plan att utrymma Gaza från bosättningar. Jag har just kommit hem från Västbanken och försöker summera tio dagar av politiska diskussioner och analyser. Det råder delade meningar om möjligheterna för att en fredsprocess ska starta. För någon sådan finns inte, mer än möjligen i journalisternas fantasier. Sharon fortsätter att 'etablera fakta på marken' i strid med Färdplanen för fred som fredsprocessen sägs bygga på. Palestinierna har inte fått se någon förändring till det bättre i sina vardagsliv, förutom möjligheten för en del människor att åka till sina sommarhus i Jeriko. (Men fram till havet får de fortfarande inte komma och de israeliska soldaterna står kvar vid infarten till staden.)

Muren fortsätter att dra fram på palestinsk mark. Jag blev förvånad över hur mycket de hunnit bygga sedan jag var där för ett år sedan. Betlehem är nu så gott som inringat och man bygger två stora öppningar där det är tänkt att all in- och utfart till staden ska ske. När jag var där hade 40 familjer i Betlehemstrakten just fått besked om att deras hus ska rivas inom några veckor för att göra plats för muren. Samtidigt såg vi bulldozrarna dra fram och riva hus i Jerusalemområdet. Israel är också i full gång med att bygga ut bosättningarna på Västbanken. Tanken är att expandera den stora bosättningen Maaleh Adumin så att den går ihop med den palestinska delen av Jerusalem. Många palestinier tycker att deras nyvalde president Abu Mazen skulle ha sagt nej till Israels Gazaplan och i stället krävt en lösning på hela problemet. Andra hoppas att omvärlden ska pressa Israel att fortsätta med utrymningar av bosättningarna på Västbanken. Den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem har nyligen presenterat en rapport om konsekvenserna av Gazaplanen. One big prison heter den, vilket säger en del om slutsatserna. Att de 7 000 bosättarna som bor där flyttas innebär inte någon frihet för palestinierna, eftersom Israel kommer att ha fortsatt kontroll över hela Gaza. Ockupationen fortsätter, men utifrån i stället. Det planeras också en komplett mur runt Gaza, vilket gör att människorna där även i fortsättningen kommer att bo i ett stort fängelse.

Sharon fortsätter att hävda att detta är temporära projekt. Jag undrar om det finns någon som verkligen tror på det. Ingen palestinier gör det i alla fall, utan det är uppenbart att det är nya gränsdragningar som Israel håller på med. Svenska kyrkan skriver i en nyproducerad skrift att 'Israel tycks ha för avsikt att ställa palestinierna och världen inför fullbordat faktum - en ny gräns' och de menar att kostnaden på över 25 miljarder också talar för det. Palestinierna har bestämt sig för att ge den nyvalde presidenten en chans. Få protesterar mot att han avväpnar palestinska grupper och gör allt han kan för att stoppa det militanta motståndet. Men han får ingen hjälp från Israel, USA eller omvärlden. Om inte palestinierna snart får se någon förändring i sin vardag, så fruktar många att Abu Mazen kommer att avgå eller ännu värre, att han börjar ses som en fiende till det palestinska folket.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu