Gamla Ullevi försvinner | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Gamla Ullevi försvinner

Nu är det klart. Det som har varit det stora samtalsämnet i fotbollsgöteborg, bekräftades idag av kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson. Gamla Ullevi ska rivas, och en ny, modern arena ska uppföras på nästan samma plats.

FOTBOLL Ett kostnadstak på 180 miljoner kronor. En publikkapacitet runt 16 000 - 18 000 åskådare och en liten flytt västerut, dvs åt den stora parkeringen. Det är vad som gäller för den nya arenan.

Dessutom vill majoriteten i kommunstyrelsen att arenan också ska bli ny nationalarena för damfotbollen. Något som dock inte är helt utan problem. Stadens fotbollslag i damallsvenskan, Kopparbergs/Göteborg, verkar inte få tid eller plats att spela där. Från alliansen hävdar man att det är för svårt att få in ett fjärde lag (de tre som spelar där idag är IFK Göteborg, Örgryte och Gais), främst beroende på slitaget på planen och att som situationen ser ut idag, att det är svårt att sy ihop tre olika spelscheman (allsvenskan, superettan och damallsvenskan.) Konstgräs skulle onekligen ta död på slitageproblemet, men enligt alliansen lutar det idag åt att det blir naturgräs som klär planen.

Vad arenan ska heta är också ett framtida diskussionsämne. Alliansen vill ha bort 'Ullevi', eftersom det redan idag ställer till förvirring då det finns två arenor med nästan samma namn.

Enligt förslaget från den politiska majoriteten, blir det det kommunägda bolaget Higabgruppen som ska ha hand om 'tredje generationens Ullevi', eller vad arenan nu kommer att heta. Finansieringen sker genom att Higab säljer 'icke-strategiska fastigheter'. Riktigt vilka av de 300 byggnader det kan bli frågan om var osäkert, men Göran Johansson bedyrade att några kulturminnen inte skulle försvinna.

Den skiss som presenterades visade en modern fotbollsarena med inglasade fasader utåt. Fyra läktarsektioner med öppna hörn. Byggnaden blir något högre än den nuvarande, och framförallt med fler restauranger, kiosker och affärer än vad Gamla Ullevi idag kan redovisa. Det verkar också rimligt att anta att hyrorna för klubbarna ökar, men det förväntas också intäkterna från arenaförsäljningen göra.

Om allt går som kommunstyrelsens majoritet och alliansen tänkt sig, så kommer rivandet och nybygget att börja när den nyss påbörjade fotbollssäsongen slutar, och den nya stadion förväntas stå klar lagom till seriepremiären 2007.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu