Stockholms Fria

Aktionsdag för rätten att röra sig fritt

Nätverket Ingen människa är illegal anordnar i dag en aktionsdag i Märsta och Stockholm, samtidigt som en rad andra nätverk runt om i Europa gör andra aktioner. Först sker en demonstration vid förvarsanstalten i Märsta mot att flyktingar låses in och inte får röra sig fritt. Dagen avslutas vid Sergels torg med manifestation och gatufest.

I november 2003 lanserades en europeisk aktionsdag mot förvarsanstalter och för legalisering av papperslösa migranter under European Social Forum i Paris. En mängd olika nätverk och grupper, bland annat av nätverket Ingen människa är illegal, skrev under en anmälan om att de ville anordna aktioner kommande år. Den 31 januari 2004 anordnades demonstrationer och direkta aktioner i mer än 40 europeiska städer.

I dag, lördag, organiseras en andra aktionsdag runt om i Europa.

Den fokuserar på kravet på rörelse-frihet och rätten att stanna. Nätverket Ingen människa är illegal i Uppsala och Stockholm, som är en del i det internationella nätverket No border, ordnar i dag en demonstration vid flyktingförvaret i Märsta.

- Med aktionen vill vi visa solidaritet med dem som är fångna på förvarsanstalten och hävda rätten att röra sig fritt, att få stanna och göra det man vill, säger Ingrid Munkhammar från Nätverket Ingen människa är illegal i Uppsala.

Förvaret är en låst anstalt där människor som försökt åberopa asyl spärras in. Även barn låses in på förvarsanstalten, trots att det strider mot internationell lag att fängsla minderåriga.

- Här i Märsta och Stockholm kommer vi att fokusera på kriminaliseringen av asylsökande även om vi inte vet om resten av aktionerna runt om i Europa gör exakt det.

Hur många städer som kommer att medverka i aktionen vet man inte exakt ännu.

- Alla har varit så upptagna med att ordna inför sina aktioner att man inte har hunnit med att rapportera in vilka som kommer att delta. Det kommer att visa sig först efter aktionen, berättar Ingrid Munkhammar.

Dagen avslutas med manifestation mot Sveriges flyktingpolitik och gatufest på Sergels torg. Det blir sambamusik och tal kommer att hållas av bland andra Sanna Vestin, journalist och författare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpropositionen från regeringen och (v) får kritik

Den 10 maj presenterades den nya miljöpropositionen av regeringen och vänsterpartiet. Greenpeace, Svenska naturskyddsföreningen och Miljöförbundet jordens vänner är alla besvikna på förslaget. Regeringen och vänsterpartiet konstaterar själva att fem av de sexton miljömålen är svåra att nå.

157 000 skrev under för flyktingamnesti

Över 157 000 personer har skrivit på påskuppropet för att Sverige ska behandla asylsökande mänskligt. I 28 tjocka pärmar överlämnades namnunderskrifterna i går till migrationsminister Barbo Holmberg. Namninsamlingen är en av de största i Sveriges historia.

Ideellt forum om sexualisering och ungdomar

I onsdags slogs portarna upp för USO 2005, Ung, Sexualisering, Offentlighet. Det var ett två dagar långt forum med fokus på sexualiseringen av det offentliga rummet utifrån ungdomars perspektiv.

'Hur ska ungdomar kunna påverka en miljardindustri?'

Det är onsdag morgon och folk börjar samlas i föreläsningssalen där USO 2005 ska hållas, ett projekt som belyser sexualiseringen av ungdomar och det offentliga rummet utifrån ungdomars eget perspektiv. Publiken består till största del av gymnasiestudenter.

Dioxin i ägg förbryllar fortfarande

Livsmedelsverket hittade hösten 2003 höga halter av dioxin i ekologiska ägg. Resultatet antydde att det fanns mer dioxin i ekologiska ägg än i ägg från höns i bur. Sedan dess har Jordbruksverket tillsammans med Livsmedelsverket försökt hitta orsakerna till detta. Utredningen är ännu inte klar.

© 2024 Fria.Nu