• Ylva Brune och Christian Catomeris i samtal om hur invandrare skildras i media.
Stockholms Fria

'Problemet finns i majoritetens huvud'

1960 massakrerades 69 människor i en demonstration mot apartheid i Sharpe-ville, Sydafrika. Till minne av detta högtidlighålls varje år den 21 mars som den internationella FN-dagen mot rasism. I Stockholm uppmärksammades detta bland annat med en konferens arrangerad av Centrum mot rasism, CMR, Stockholms stads stadsledningskontor och ABF.

Bland annat föreläste Ylva Brune, journalist som nyligen doktorerat med avhandlingen Nyheter från gränsen, om hur nyhetsmedierna rapporterar om invandrare. Enligt Ylva Brune skildrar media invandrare som ett problematiskt kollektiv. Bilden av detta kollektiv ställs sedan mot en vag, men idealiserad, bild avsvenskheten.

I kontrast till invandrarkollektivet framställs Sverige som etniskt, språkligt och kulturellt homogent. Något som gör att nyhetsrapporteringen bidrar till att skapa en vi- och demkänsla. Det svenska är normen för det positiva, medan invandrare sammankopplas med problem.

- När till exempel Fadime mördades gick tidningarna ut med rubriker som: 'Hur kunde det hända här i jämställdhetens paradis - Sverige?'

Sverige framställs som jämställt, trots att mordet borde bevisa motsatsen. Ylva Brune är kritisk till att statistiska skillnader mellan olika grupper i samhället görs till egenskaper.

- När media skriver att invandrare begår fler brott skapar detta en stereotyp av att

invandrare är kriminella. Benägenheten att begå brott blir något som kommer att asso-cieras med etnicitet och betraktas som ett karaktärsdrag.

Ylva Brune menar att detta får allvarliga konse-kvenser, och att man som invandrare kan förhålla sig till stereotypbilden av sig själv på olika sätt.

- Men problemet är inte det fåtal som

lever upp till stereotypen, utan problemet finns i majoritetens huvud. Om du är en ung man från Fittja som söker jobb så vet arbetsgivaren redan hur du är. Bilden från nyheter finns oberoende av våra erfarenheter.

Andra föreläsare var nytillträdda diskrimineringsombudsmannen Katri Linna, som gjorde sitt första offentliga framträdande, samt Christian Catomeris, journalist och författare, som talade om 'Sverige och främlingen genom tiderna'.

Kvällen var tänkt att avslutas med en spelning av Timbuktu. Spelningen fick dock ställas in eftersom artisten insjuknat i 41 graders feber.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu