Avvisade azerbajdzjaner torteras i hemlandet | Fria.Nu
  • I torsdags demonstrerade ett 30-tal azerbajdzjaner mot Migrationsverkets schablonmässiga avvisningsbeslut. Ett tiotal personer har fått beslut som ser
Stockholms Fria

Avvisade azerbajdzjaner torteras i hemlandet

Azerbajdzjanska flyktingar som skickas tillbaka häktas omedelbart i hemlandet. De betraktas som fiender till staten och en del har dött av tortyr. Svenska myndigheter har ingen aning om hur det är i verkligheten, menar Azerbajdzjanska flyktingars kontaktråd.

I torsdags hölls en demonstration utanför riksdagen i protest mot Migrationsverkets och Utlänningsnämndens sätt att behandla och bedöma flyktingar från Azerbajdzjan. Azerbajdzjanska flyktingars kontaktråd, AFKR, som arrangerade demonstrationen, menar att situationen i landet har förvärrats under den senaste månaden. Den 2 mars dödades den ansvarige utgivaren för den oppositionella tidningen Monitor. AFKR protesterade mot de schablonmässiga avvisningsbeslut som fattas. Många får likadana svar, bara namnen skiljer sig från beslut till beslut.

- Under två veckor har vi samlat ihop tio sådana beslut, så vi har bevis för att de använder samma mall, säger Tejmur Eminbeyli från AFKR.

En annan av demonstranterna, Ali Aghajev, berättar att av de 120 personer som avvisats har alla omedelbart häktats när de landat i Azerbajdzjan. Sedan släpps de, bara för att senare tas in på nya förhör då de torteras.

- Har de flytt utomlands betraktas de som fiender till staten, säger han.

Ali Aghajev visar en dödsattest för Ratig Sirinov, som fick avslag på sin asylansökan, och som nyligen har dödats i häktet. Ali Aghajev säger att 400 av de 1 000 oppositionella som häktades efter valet 2003 fortfarande sitter i fängelse.

- Svenska myndigheter har ingen aning om vad som försiggår i landet. Makthavare i Azerbajdzjan är duktiga på att föra andra länder bakom ljuset. Man kan aldrig få en rättvisande bild av ett land genom att skicka länderansvariga på en veckas fact-finding-resa.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu