Snällfot är Sveriges svar på Jan Zelezny | Fria.Nu
Fria.Nu

Snällfot är Sveriges svar på Jan Zelezny

Mikael Snällfot har dragits med en ond armbåge på sistone. Det är vanlig åkomma för spjutkastare, i synnerhet under säsongsupptakten. Svedan har emellertid inte påverkat 24-åringens framtidsplaner - snarare tvärtom. Under vintern har han tränat hårdare än någonsin, åkt på träningsläger till spanska Nerja och hoppas nu på en tidig formtoppning till Europeiska Vintermästerskapen som inleds i dag.

- Jag har ändrat på träningsupplägget en aning, och tränar efter dubbel periodisering. Det innebär att jag gått ner på höga vikter och få repetitioner, säger Mikael Snällfot.

Han har inte satt upp några specifika placeringsmål, utan hoppas i stället slå sitt snart två år gamla personliga rekord på 76.17 meter.

- Det var den första tävlingen i Sverige den säsongen, och jag var i väldigt bra fysisk form. Men tekniken var mindre bra och kastet inte helt perfekt, minns Mikael.

Han vet att det finns mer att ta av, att rekordet sannolikt kommer att ryka en vacker dag. Däremot tror Mikael att det dröjer länge innan en svensk klår Patrik Bodéns svenska rekord på 89.10 meter.

- Någon av de fem, sex bästa i Sverige har dock möjlighet att komma upp till Patriks klass, det vill säga bli stabil mellan 83 och 85 meter.

För att Mikael ska nå den absoluta världstoppen behöver han, enligt sig själv, förbättra sig på en del plan.

- Det saknas lite av varje. Tekniken och kaststyrkan kan bli bättre. Det jag redan har är en bra kastarm.

Till kroppskonstitutionen sägs han påminna om spjutfantomen tillika trefaldige OS-guldmedaljören Jan Zelezny. Bägge är relativt korta och snabba.

- Han är absolut en av mina förebilder. När jag började med spjutkastning tittade jag på inspelningar av honom. Dels för att han var bäst och dels för att han hade ungefär samma kroppsbyggnad som mig.

Mikael Snällfot slog igenom relativt tidigt. Redan som 20-åring spräckte han 75-metersgränsen.

Sedan dess har utvecklingskurvan inte riktigt pekat i önskvärd riktning.

- Nej. Jag råkade tyvärr ut för en ryggskada i slutet på 2000, vilket gick ut över träningen. Jag var faktiskt nära att lägga spjutet på hyllan mer än en gång under den tiden.

Nu är Snällfots rygg nästan helt återställd och han har bland annat ett SM-guld att försvara från fjolåret.

- Jag vann även 2000, men det senaste guldet rankar jag allra högst. Dittills hade jag inte gjort en särskilt bra säsong, och samtidigt kastade de flesta väldigt bra. Det var nog inte många som trodde att jag skulle vinna. Därför var segern extra skön.

Han ser Daniel Ragnvaldsson, Gabriel Wallin och Mats Nilsson som sina främsta utmanare till guldet i år. 'Andreas Wulff, Mattias Eriksson och Magnus Arvidsson har kapacitet att kasta långt', tillägger han.

Mikael är född och uppvuxen i Nedre Soppero som tillhör Kiruna kommun.

Trots vinterproblematiken med sträng kyla och mycket snö är spjutkastning ganska stort på hans gamla hemmaplan (bor numera i Bandhagen).

- Invånarna är intresserade och kommer alltid och hejar på mig när det är tävling där 'hemma'. Eftersom jag syns en hel del i tidningarna, och dessutom har ett ovanligt efternamn, så vet nog de flesta vem jag är.

Norrbottningen har både kortsiktiga och långsiktiga mål i framtidskikaren. Det långsiktiga går ut på att nå en bra placering under EM i Sverige 2006, det kortsiktiga på att kvala in till VM i augusti (kvalgräns 77.80 meter).

Hur bedömer du chanserna att klara gränsen?

- Jag hoppas och tror att jag klarar den. Sedan får man inte glömma att om någon annan kastar längre så måste jag slå honom - eller kasta över A-gränsen som är 81.80 meter. Inte heller det är omöjligt, om allt går som jag hoppas.

Men först av allt väntar Europeiska Vintermästerskapen i Turkiet.

Återstår att se om Mikael Snällfots formtoppning slår väl ut.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2019 Fria.Nu