Göteborgs Fria

Extrem framställning av arbetarklassen

Medias schabloner skymmer de vanliga människorna. Medielogiken gör att det extrema visas före normalitet. Arbetare och invandrare skildras som passiva och udda och överklassen får agera experter.

Arbetarklassen framställs ofta med problem när de skildras i media. Fetma, kriminalitet och sjukskrivningar tas upp med arbetare som drabbade.

En undersökning vid Göteborgs universitet bekräftar att arbetarklassen ofta skildras i passiva roller i Dagens Nyheter och Aftonbladet. De får vara exempel för fenomen i större utsträckning än medel- och överklass. Överklassen ger i stället direktiv i ekonomiska och politiska frågor, och uttalar sig om sakförhållanden i rollen som experter.

På Folkets hus i Göteborg hölls i onsdags en diskussion om klassperspektivet i medierna.

Flera av deltagarna i debatten på Folkets Hus menade att klassdiskussionen delvis har försvunnit.

- Vi pratar inte i klasstermer i Sverige idag. Det är förlegat, tror man, säger historikern och journalisten Åsa Linderborg.

Även politiken saknar idag ett tydligt klassperspektiv. Det finns inte något uttalat arbetarparti till exempel. Men även om varken politiken eller medierna tydliggör klasser så kan man urskilja mönster i hur olika klasser skildras.

- Medelklassen ger direktiv om hur vi ska leva våra liv. Arbetarklassen är med i media när de vinner högsta vinsten på lotteri eller när de strejkar. I extrema situationer, säger Åsa Linderborg.

Det finns alltså inte någon tydlig klassdiskussion, men en tydlig skillnad i hur media skriver om olika klasser.

Etnicitet kan också avgöra vilken roll du får i media.

- Medelklassen får stå för idealet, till exempel att vi är upplysta och jämställda. De motsatta egenskaperna ser man hos invandrare. Problem som tidigare förknippades med arbetarklassen förläggs nu istället till invandrare. De skildras när det gäller kriminalitet eller arbetslöshet, säger medieforskaren Ylva Brune.

Fokus i media har flyttats från arbetarklass till invandrare.

Mycket av ansvaret för att förändra ligger hos journalisten. Journalistiken spelar en annan roll idag än vad den gjorde på 70-talet. Då var det vanligare att skriva med ett tydligt klassperspektiv. Kanske för att fler klassresor gjordes. Men också för att journalister idag vill stå utanför alla grupper och identiteter. Det leder i stället till att de blir omedvetna om att de befinner sig i den vita medelklassen, och att detta präglar deras arbete.

Också journalisternas arbetssätt påverkar naturligtvis slutresultatet. Journalister väljer i stor utsträckning att kontakta etablerade nyhetskanaler, det vill säga olika institutioner och maktcentra där den vita medel- och överklassen befinner sig. Att medierna väljer att intervjua LOs ordförande Vanja Lundby-Wedin och inte de arbetare som är medlemmar påverkar läsarnas intresse. En av åhörarna till debatten på Folkets Hus, Anders Svensson, kan inte identifiera sig med människorna på toppen.

- Jag har aldrig haft kontakt med dem där uppe. De representerar inte oss, de är inte en av oss, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Röda Sten får efterlängtat bidrag

Röda Sten har fått 100 000 kronor av Europeiska Socialfonden till nya projekt i vår.

- Det är en kvalitetsstämpel. De ger inte pengar till vad som helst, säger Per Hållén, ordförande i Röda Stens styrelse.

Göteborgs Fria

"Det här är jag och det här är vad jag känner"

Hillevi Nagel har arbetat som frilansande fotograf i många år. Men det är först nu hon vågar kalla sig fotograf på riktigt. På lördag öppnar hennes utställning 'Det finns inte ord' på Röda Sten.

Göteborgs Fria

Sveriges nya kulturkostym

Ungdomar och invandrare bör vara med och sy Sveriges nya kulturkostym. Det tycker hiphoparen Enver Ramirez som rappade vid en debatt om kulturpolitikens nya kläder i Folkets hus förra veckan.

Göteborgs Fria

Karneval som hyllar integrationen

Under hela året har föreningar i Hammarkullen svettats under förberedelser inför årets karneval. Limmat paljetter och putsat fjädrar till kostymer. Finslipat trumvirvlar till karnevalståget och övat danssteg till uppvisning.

Göteborgs Fria

"Film ska tala till hjärtat - inte hjärnan"

- Konst är forskning i livet, tycker Johan Lundborg.
Han är 26 år och filmregissör. Eller kanske konstnär?
- Film är konst i allra högsta grad, så då är väl jag konstnär.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu