Fria.Nu

Våldtäktsmän kan även vara hockeyhjältar

"Jag undrade förstås om de verkligen trodde att falska våldtäktsanklagelser var en speciellt lukrativ marknad, samt varför en tjej, morgonen efter lite mysigt gruppsex, skulle få så dåligt samvete att hon polisanmälde sina älskare och därmed var beredd att utsätta sig för en rättegång, av de offer som gått igenom det, även kallat "våldtäkt nr 2'"

En kväll för cirka en vecka sedan åt jag middag i goda vänners lag när samtalet gled in på de tre hockeyspelarna i Tre kronor som förhörts angående en misstänkt våldtäkt. Detta var innan alla detaljer rörande den så kallade sexskandalen läckt ut och ingen ännu visste säkert ifall något otillbörligt verkligen inträffat. Jag och den andra kvinnan i sällskapet fnös cyniskt något om 'ingen rök utan eld' och att det är ju för djävligt att det hänt igen, vilket utlöste en våldsam diskussion.

Med hänsyn till det faktum att ganska många av oss kvinnor faktiskt blivit utsatta för någon typ av övergrepp under vår livstid, så kanske man kunde tycka att våldtäkt skulle vara ett känsligt ämne som man bör uttala sig försiktigt om. Men tvärtom så har jag många gånger erfarit att det nog inte finns ett annat ämne som i synnerhet män är beredda att uttala sig mer tvärsäkert angående. Mina manliga middagsgäster (stora hockeyfans) kände sig i alla fall tvungna att högljutt poängtera att det finns många tjejer som anklagar oskyldiga för våldtäkt och att det troligaste när det gällde hockeyspelarna var att så var fallet, just eftersom de misstänkta var hockeystjärnor . 'Man vet väl hur många golddiggers det finns därute.'

Jag undrade förstås om de verkligen trodde att falska våldtäktsanklagelser var en speciellt lukrativ marknad, samt varför en tjej, morgonen efter lite mysigt gruppsex, skulle få så dåligt samvete att hon polisanmälde sina älskare och därmed var beredd att utsätta sig för en rättegång, av de offer som gått igenom det, även kallat 'våldtäkt nr 2'. Jag menade för min del, tvärtemot mina vänner, att precis därför att de misstänkta killarna var hockeyhjältar, så ökade det sannolikheten att det faktiskt låg sanning i anklagelsen. Jag kan inte rå för det men sportkillar i macho-subkultur? Jag tänker grupptryck, jag tänker hävdelsebehov. Unga, ego-

trippade killar som triggar varandra.

Hela Sverige rasade mot friandet av männen som utnyttjade en trettonårig flicka sexuellt, men hur kommer det sig egentligen att de som ena dagen förfasat sig, den andra dagen under konfrontation faktiskt rusar direkt till en misstänkt våldtäktsmans försvar?

Nyss läste jag Katarina Wennestams utmärkt skräm- mande bok En riktig våldtäktsman, en bok om samhällets syn på våldtäkt, där hon skriver att vi i vårt samhälle har bilden av en våldtäktsman som den där fula gubben som smyger omkring i parkerna om natten och väntar på att ett lämpligt offer ska komma förbi. 'Men han är inte Den Typiske Våldtäktsmannen. /.../ De flesta våldtäktsmän är nämligen vanliga män, som i alla andra sammanhang är trevliga kompisar, kärleksfulla fäder, charmiga flirtar på krogen, ömma pojkvänner eller äkta män.' Och vill det sig riktigt illa så kan de faktiskt också vara firade hockeyhjältar.

Under diskussionen med mina vänner (båda goda, jämställda män) slog det mig att det är just här som skon klämmer. I vår tankevärld passar inte en beundrad hockeystjärna in på bilden av Våldtäktsmannen. Och när

killarnas idoler anklagas är den första reaktionen rent instinktivt att slå ifrån sig. Därför att instinkten, som den nästan kan kallas eftersom den lärts in sedan barnsben, tyvärr är sexistisk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu