• Tack vare sin bakgrund som gymnast har Isinbajeva lärt sig att behärska stavhopp.
Fria.Nu

När kommer första femmetershoppet?

Ryskan Jelena Isinbajeva inledde förra helgen sin inomhussäsong med nytt världsrekord. Nu är fråg- an snarare när än om hon ska bli första dam att klara drömgränsen fem meter - även på tävling.

Jelena Isinbajeva dröjde länge med att starta inomhussäsongen 2005 men när hon väl gjorde sin debut förra lördagen blev det världsrekord direkt. Inför över 4 000 åskådare i ukrainska Donetsk slog hon till med 4.87.

Världsrekordet var ingen överraskning - Isinbajeva satte världsrekord i samma tävling även förra året. Hon slog igenom internationellt 2003 och förra året tog hon definitivt över som världens främsta kvinnliga stavhoppare. Ett bevis på det var hennes OS-guld i Aten - med världsrekordet 4.91. Det senaste utomhusrekordet satte hon med 4.92 i Bryssel i början av september. Isinbajeva valdes också till världens bästa kvinnliga friidrottare 2004.

Jelena Isinbajeva är inte någon jätte, är 1.74 lång och väger 65 kilo. Dock är hon en mycket mer kraftfull hoppare än sin landsmaninna och svåra konkurrent Svetlana Feofanova. Isinbajeva började som gymnast men gick i fjortonårsåldern över till den då ganska nya sporten kvinnlig stavhopp. I början var förebilden den mångfaldige världsrekordmannen från 1980 och 1990-talen, Sergej Bubka:

- Min tränare lärde mig att hoppa som Bubka. Från början sa han att du måste hoppa som Bubka, berättade Isinbajeva till internationella friidrottsförbundets hemsida för en tid sedan.

Isinbajeva, som fyller 23 i sommar, visade tidigt sin stora talang genom att klara 4 meter som 16-åring.

Hon har en likhet till med Bubka - hon brukar höja världsrekordet med en centimeter i taget.

- Det handlar inte bara om pengar. Publiken vill se rekord, och de stöder mig, så det är för dem. Om jag ökar med en centimeter betyder det att folk fortsätter att tala om mig, om stavhopp och om friidrott, har Isinbajeva sagt.

Frågan är när det första hoppet över drömgränsen fem meter kommer - Isinbajeva sägs redan ha klarat denna höjd på träning. Men kanske dröjer det ett tag ännu - det är ju nio förbättringar på en centimeter kvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2024 Fria.Nu