Fria.Nu

Extrema nationalister regerar i Ukraina

Viktor Justjenko vann presidentvalet i Ukraina, när Ukrainas folk till slut fick välja själva. Justjenkos seger kallas 'den orangea revolutionen' i Ukraina. Men vilken politik var det som vann? En koalition av tio partier styr nu Ukraina. Där finns liberaler och kristdemokrater, men även extrema nationalister. De nazistiska partierna är små, men hat mot judar är vanligt i Ukraina.

Viktors Justjenkos koalition heter Vårt Ukraina. Ett av de tio partierna i Vårt Ukraina heter Ukrainska nationalisters kongress - Stepan Bandera-fraktionen. Vem var Stepan Bandera? Han var ledare för en rörelse som hette Skogsbröderna. De slogs på Nazitysklands sida i andra världskriget. Partiet har en fascistisk ideologi.

Konstantin Kogan är med i Judiska församlingen i Göteborg. Han var i Ukraina förra året. Då hörde han att Justjenko hyllade Skogsbröderna.

- Justjenkos koalition är mycket nationalistisk. Den förre presidenten, Janukovitj, säger att Justjenkos seger var en brun-orange revolution, säger Konstantin Kogan.

Fram till förra sommaren var ett nazistparti med i koalitionen. Partiets symbol var ett hakkors och en annan nazi-symbol tillsammans. Men de bytte namn och symbol före presidentvalet. Förra sommaren sa partiets ledare att Ukraina hade 'rensats från ryssar och judar' under andra världskriget. Det tyckte partiledaren var bra. Då fick nazistpartiet inte vara med i koalitionen längre.

Ukrainas premiärminister, Julija Timusjenko, ledde tidigare en egen koalition. Flera små partier var med. Två partier var extrema nationalistpartier, ett var ett nazistparti. Partiet Ukrainas nationella samling, UNA, har en hemsida. På hemsidan skriver de att arierna kom från Ukraina. De skriver att partiet ska leda Ukraina i kampen mot judarna.

Fascist- och nazistpartierna är små. Få människor i Ukraina röstar på dem. Men många hatar judar. Euroasiatiska judiska kongressen visar en forsknings-rapport på sin hemsida. Man har forskat i vad folk tycker om judar i Ukraina. 10 procent tycker att det går bra att ha judiska medlemmar i familjen. Knappt 25 procent vill ha judiska vänner. Bara 73 procent tycker att judar ska kunna vara medborgare i Ukraina.

Konstantin Kogan säger:

- Jag skulle inte gå ut med min kippa på mig en fredagskväll i Ukraina. Om någon bråkade med mig skulle ingen hjälpa mig. Polisen skulle inte hjälpa mig. Polisen i Ukraina hjälper aldrig judar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Massprotester i Egypten

Demonstrationer i flera städer i Egypten samlar tiotusentals personer. Se youtube-klipp och följ utvecklingen på Twitter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu