Debatt


Ulla Johansson
  • Varför är det bara vinnarna som räknas i dagens samhälle? Det undrar Ulla Johansson. På bilden: Paula Radcliffe vinnner damklassen i New York City Mar
Fria.Nu

Det är bara de friska, starka och snabba som har en chans

De duktiga och framgångsrika människorna fyller medias utrymme. De bilder som drar till sig vår uppmärksamhet är de på välskurna och vältränade kroppar, skriver Ulla Johansson.

Må den bäste vinna. Konkurrens är positivt. Ensam är stark. Den duktige belönas alltid med framgång.

Jag försöker minnas när duktigheten, framgången och konkurrensen blev ledord i detta mitt (vårt) samhälle. Minnas när även vänsterns representanter i tal och skrift började betona konkurrens som motor i samhället. Markerade avstånd mot velourtänkande och utopier om solidaritet och gruppens inbördes stöd. Kanske kom första chocken när en av vänsterns aktiva i ett föredrag han höll kring arbets-platsers organisation starkt underströk att 'konkurrens inte alltid är av ondo'. Klart menande konkurrens mellan individer. Där jag satt som åhörare med alla fina broschyrer och papper jag fått - som sa samma sak - kände jag mig synnerligen pinad och kluven. Detta hade ju varit högerns ständiga mantra - nu plötsligt en godtagen sanning.

En av mina vänner är rullstolsburen. Arg och förtvivlad berättar hon om hur tjusiga och moderiktiga unga män brukar knuffa ilsket på hennes rullstol när hon sitter på ett kafé eller befinner sig i en teaterfoajé. Eller någonstans i det offentliga rummet. Hon känner deras otålighet och förakt, ser allt skrivet i deras ansikten. De ser inte henne som är min goda vän. De ser en funktionshindrad. Någon som är i vägen för dem. Och demonstrerar sitt förakt för svaghet. Sin överlägsenhet.

I vår bekantskapskrets har vi nu fyra unga män som är arbetslösa. Deras berättelser om den behandling de får utstå från arbetsgivare, arbetsförmedlingar och arbetslöshetskassor är så chockerande att vi sitter förstummade. Ser det ut så här?

Arbetslöshetskassans tjänstemän hackar och hackar över de arma killarna. Tillhåller dem att de varje dag och ständigt måste söka arbete. Söka arbeten som helt enkelt inte existerar i sinnevärlden längre. Olika blanketter regnar över dem, blanketter som ska fyllas i absolut korrekt, annars hotar utstämpling.

Arbetsgivarna tar emot hundratals ansökningar till varje enstaka arbete. Hundratals. Följdriktigt sorterar de ut alla som har minsta 'fel'. En släng av eksem, en magkatarr som läkt ut för flera år sedan räcker för att sålla bort. Arbetsgivarna har ingen anledning att tolerera individer med 'fel'. Sådana som möjligen kan bli sjuka. Ställa till besvär. Den person som arbetar långsamt och omsorgsfullt är också dömd. Det finns ju så många att välja på, så de väljer de friskaste exemplaren. De snabbast arbetande. Konkurrens fungerar här så solklart. Och sorterar bort fler och fler.

Många människor i detta land är sjuka. Verkligt sjuka. En listigt smygande men effektiv propaganda arbetar genom pressen och tv-programmen med att förklara att dessa sjuka simulerar sin sjukdom. Eller inbillar sig att de är sjuka. Politikerna vågar inte säga samma sak rent ut, men använder andra termer och vi förstår ändå att de instämmer.

De duktiga, vackra, framgångsrika människorna fyller medias bilder och texter. De bilder som drar till sig vår uppmärksamhet. Välskurna, snygga kläder och vältränade kroppar. Eller ibland inte fullt så vackra individer - men garanterat rika. Bilder som visar hur vi borde vara, kunde vara. Om vi inte vore så svaga och obegåvade. Den duktige växer sig vacker och rik.

Sannerligen har välfärdsamhället utplånats. Solidariteten strukits ur de gångbara termernas lista. Minns vi i dag hur vägen hit såg ut? Hur började nedräkningen? Vilka ord byttes ut? Vilka program antogs bakom stängda dörrar? Vilka var arkitekterna bakom kastsamhällets förnyelse?

Så listigt har detta gjorts och så smart har propagandan slipats att vi får leta lång tid efter svaren.Vi kämpar mot hydran och hennes huvuden växer ut - otaliga. Elden räcker inte till. Eller så har vi den inte längre.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu