Fria.Nu

Detta har du aldrig läst om på sporten

"Dessa alternativa sportsidor skulle inte nämna ett ord om Zlatan, Foppa eller Beckham, och inte heller om andra svenska eller engelska herridrottare. Däremot skulle porträtt på kvinnliga kinesiska, ryska och bulgariska tyngd-

lyftare vara givna på mina avantgardistiska sportsidor. Hårt tränande kvinnliga

idrottsstjärnor från öst brukar nämligen inte ens få notisplats i svensk media. "

Den som är sportintresserad kan faktiskt i stort sett gissa vilka teman som avhandlas på sportsidorna: svenska framgångar varvat med skvaller om de största stjärnorna i herrfotboll, herrishockey och friidrott. Kanske kryddat med lite Anja Pärson och Annika Sörenstam - för sport utövas ju inte bara av män, även om det ibland kan

verka så.

Men ponera att man skulle göra helt annorlunda sportsidor! Tänk om en tidning i stället skulle fokusera på all elitidrott som normalt faller i mörkaste mediaskugga. För att testa tanken ska jag nu skriva om det som verkligen inte verkar passa in i Sportbladet eller i Expressens sportbilaga. Och inte i många andra svenska medier heller.

Jag går igenom innehållet på mina tänkta sportsidor i stora drag: veckans lag i damishockey och daminnebandy är ett par självklarheter. Sådana inslag får man ju normalt leta länge efter bland sportredaktörernas fantasilag i herrfotboll

eller -hockey. Jag skulle också satsa hårt på spekulationer om tänkbara

tränarbyten och rykten om värvningar i sporter som damhandboll eller dambasket - för det är ju teman som inte brukar avhandlas särskilt ofta.

Engelska, italienska och spanska ligorna i dam-

fotboll skulle också lyftas fram ordentligt för en gångs skull. För i vanliga fall är det ju herrligorna i nämnda länder som står i fokus.

Dessa alternativa sportsidor skulle inte nämna ett ord om Zlatan, Foppa eller Beckham, och inte heller om andra svenska eller engelska herridrottare. Däremot skulle porträtt på kvinnliga kinesiska, ryska och bulgariska tyngdlyftare vara givna på mina avantgardistiska sportsidor. Hårt tränande kvinnliga idrottsstjärnor från öst brukar nämligen inte ens få notisplats i svensk media.

Nästan lika svårt som att hitta idolporträtt på starka östdamer är det att hitta något trevligt om kvinnliga afrikanska löparstjärnor. På tal om afrikaner skulle det också vara intressant att göra en vetenskaplig granskning av det europeiska motorsportsundret: varför vinner euro-

peiska förare oftare än afrikanska? Beror européernas framgångar på arv (tyngre gaspedalsfot) eller på miljö (att barnen får bilvana redan i unga år när de skjutsas till skolan).

En annan sak som ligger högt på min lista med alternativa artiklar är granskning av omständigheterna kring överraskande svenska

idrottsframgångar. Hur kunde till exempel Stina Stensson bli så bra på så kort tid - är det kanske något skumt med hennes segrar? Kan det rent av vara så att hela det svenska landslaget systematiskt dopat sig? Av normala sportsidor kan man ju förstå att dopning brukar förekomma flitigt i andra länder men inte i Sverige.

Därutöver tänkte jag komplettera de tänkta sportsidorna med några referat av psykologiska studier som jämför den intellektuella stimulansen av sporttittande, bokläsning och eget idrottande. Gissa vilket som är nyttigast!

Slutligen vill jag ha med en krönika om att inget viktigt hänt i sport-världen. Att till exempel svenskar vann innebar ju bara att motståndarna förlorade, och världen blev därför inte någon trevligare plats totalt sett. Det bästa för att maximera lyckan borde vara om folkrika nationer som Kina alltid skulle vinna i alla sporter. En miljard glada kineser slår ut allt!

Visst skulle väl sådana nyskapande alternativa sidor bli en succé! Och kanske har SFT redan kommit en bit på vägen med att förverkliga ovan skildrade

vision.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2024 Fria.Nu