• Ingemar Linnéll står inför sitt första stora uppdrag som förbundskapten.
Fria.Nu

Linnélls lakejer hoppas på framgångar i handbolls-VM

Ett av Sveriges allra mest folk-

kära landslag är formstarkt och förväntansfullt inför VM-även-

tyret i Tunisien, som inleds i

morgon. Efter 16 år med 'Bengan boys' har vi på senare tid fått stifta bekantskap med 'Ingemar Linnélls lakejer'.

- Vårt primära mål är att ta oss vidare från det inledande gruppspelet, säger den nye förbunds-kaptenen.

Efter EM-guldet i Globen 2002 mötte svensk herrhandboll sin första nedgång på många år. I VM i Portugal 2003 placerade sig Sverige på 13e plats och i fjolårets EM-slutspel i Slovenien fick man nöja sig med en sjunde-placering. Bengt Johansson fick en grå avslutning på en färgrik karriär som förbundskapten. Under 'Bengans' tid vid rodret tog Sverige 13 mästerskapsmedaljer (fyra EM-guld, två VM-guld, tre OS-

silver, två VM-silver, två VM-brons) på 16 försök. Den mest omtalade medaljen inkasserades 1990. När 'Bengan' presenterade VM-truppen, sin första någonsin, fick laget uppmaningen: 'stanna hemma, åk inte till VM'. De blågula återvände från Prag med guld-

medaljer i bagaget.

'Bengans' efterträdare Ingemar Linnéll är inget obekant namn i handbollskretsar. Han har tidigare tränat IFK Skövdes och danska Koldings herrlag. Han var även förbundskapten för Sveriges juniorlandslag som tog VM-guld 2003. Själv har han en landskamp på

meritlistan och därmed 62 färre än handbollsmeriterade hustrun Eja.

Som förbundskapten har Linnéll fått en fin start. Sverige vann World Cup och har blott noterat en förlust på elva fajter. Den kom mot de danska rivalerna (24-26) i VM-

genrepet.

- Det låter konstigt, men det var på sätt och vis skönt att förlusten kom nu och mot absolut bästa motstånd. Danskarna är riktigt bra och de kommer att spela om medaljer i VM, sa lagkaptenen Stefan Löv-

gren till TT.

Kent-Harry Andersson, meriterad klubbtränare, sätter stor tilltro till Linnélls lakejer.

- Jag tror att Sverige vinner VM. Med Frankrike som en stark ut-

manare, menar han i en intervju med Aftonbladets utsände tidigare i veckan.

Sverige premiärspelar mot

Australien i Sfax (Tunisiens näst största stad, på landets östra kust) på söndagen. Övriga lag i Sveriges grupp är regerande OS- och världsmästarna Kroatien, Spanien,

Argentina och Japan.

I första hand gäller det att hamna bland de tre främsta i tabellen för att avancera till nästa omgång.

- Vi står fast vid det vi sagt under hela hösten, att vårt primära mål är att ta oss vidare från det inledande gruppspelet, sa Ingemar Linnéll till Trelleborgs Allehanda i söndags.

Om Sverige går vidare till

mellanrundan väntar antagligen Tyskland, Serbien-Montenegro och Egypten.

- Ser man till mellanrundan så blir Tyskland och Danmark svåra motståndare, sa Linnéll till TT direkt efter lottningen i somras.

Det svenska herrlandslaget är, liksom damerna, inne i ett generationsskifte. Medelåldern är 27 år och för första gången på ett bra tag finns inte namnkunniga spelare som Peter Gentzel, Magnus Wislander och Staffan Olsson med i truppen.

Ganska nya bekantskaper i mästerskapssammanhang är målvakten Fredrik Ohlander, högersexan Fredrik Lindahl, mittsexan Pelle Linders och vänsterhänte höger-nian Kristian Svensson, som dock lär få svårt att rubba givna första-valet Kim Andersson på positionen.

Av de gamla rävarna märks målvakten Tomas Svensson, som redan 1990 var med och knep VM-guldet i Prag.

Lagkaptenen Stefan Lövgren är en annan erfaren herre.

- Vi har potential att bli bland de sex bästa. Kan vi få in lite tålamod och balansera viljan och engagemanget och inte stressa fram avslut så kanske vi hamnar högre, tror han.

Fakta: 

Sveriges gruppspelsmatcher i handbolls-vm
* 23 januari mot Australien

* 24 januari mot Argentina

* 26 januari mot Spanien

* 27 januari mot Japan

* 29 januari mot Kroatien

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2024 Fria.Nu