Fria.Nu

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

Palmera är mer känd under namnet Simon Trinidad. Den 31 maj blev han gripen i Ecuadors huvudstad Quito. Han var där för att diskutera med FN. Fyra månader senare begärde USA att få honom utlämnad. De ville åtala honom för terrorism, kidnappning och knarkhandel. Palmera säger att han är oskyldig.

- Jag är inte knarkhandlare eller terrorist. Det kommer jag att bevisa i domstolen, säger han.

Palmera kommer från en rik familj och han har studerat på Harvard-universitetet i USA. Han har arbetat som universitets-lärare och bankchef.

Han var aktiv i olika politiska organisationer. Men flera av medlemmarna blev mördade. Då gick han med i gerillan. Det var 17 år sedan.

Det gick bra för honom och han blev snart en av ledarna i Farc. I slutet av 1990-talet var han med i diskussioner med Danmark, Sverige, Spanien och Italien.

Colombias president Alvaro Uribe ville väldigt gärna få tag i Palmera. Uribe lovade att släppa 63 fångar fria om Farc visade honom var Palmera fanns. Men Farc sa nej. Den 17 december sa Uribe ja till att utlämna Palmera till USA.

Den 15 december sa Colombias polis att man gripit Farc-mannen Rodrigo Granada. Han arbetade med diplomatiska frågor i gerillan. Han har kallats för Farcs utrikesminister.

Farc säger att Granada blev kidnappad av den colombianska säkerhetstjänsten när han var i Venezuela. Man tror att säkerhetstjänsten fick hjälp av Venezuelas polis och USA. Farc kräver nu att Venezuelas regering ska skydda dem när de besöker Venezuela.

Den stora dagstidningen El Tiempo tror att gerillan har rätt. Tidningen har talat med personer som såg när Granada blev gripen. Venezuelas president Hugo Chavez säger att Colombias polis ljuger när de säger att Granada blev gripen i Colombia.

Gripandet av Granada har skapat en konflikt mellan regeringarna i Bogota och Caracas. Colombias regering säger att Chavez samarbetar med Farc. Samtidigt har den venezolanska kuppledaren Pedro Carmona fått asyl i Colombia och förra året blev colombianska paramilitärer gripna inne i Venezuela.

Alvaro Uribe arbetar hårt mot Farc. Han har lovat att de som kan fånga fler Farc-ledare ska få en belöning.

Men Colombias armé har blivit svagare, medan Farc är lika starkt som tidigare. Och det är inte säkert att utlämningen av Palmera är bara dålig för gerillan. Farc kan få mer uppmärksamhet när Palmera är i USA och han kan visa att USA blandar sig in i den colombianska konflikten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

Trycket på FARC ökar

Ett flygplan av modellen Super King-300 tillhörande USAs antidrogenhet DEA lyfte på nyårsafton från militärbasen Catam i Colombia med FARC-ledaren Ricardo Palmera ombord. Palmera är den högst uppsatta FARC-medlem som utvisats till USA.

© 2024 Fria.Nu