Fria.Nu

Jonas Jacobsson kan inte bli vald till årets manliga idrottare

På måndag arrangeras Svenska Idrottsgalan i Globen. Jonas Jacobsson, en av fjolårets stora profiler, får dock spela en biroll - för att han är handikappad.

Svenska Idrottsgalan är den svenska idrottens egen 'Oscars-gala'. Sveriges Television direktsänder från Globen och miljoner tv-tittare väntas som tidigare år följa galan.

Flera olika priser kommer att delas ut - bland annat till 2004 års bästa kvinnliga respektive manliga idrottare. Även bästa lag respektive ledare kommer att utses. Årets idrottsprestation och Årets nykomling är två andra pris som delas ut i Globen.

För handikappidrottare finns priset 'Årets idrottare med funktions-hinder'. Mot bakgrund av de framgångar som skytten Jonas Jacobsson haft har det framförts åsikter om att handikappade ska kunna väljas till exempelvis 'Årets manliga idrottare'. Jacobsson tog fyra guld i 'handikapp-OS', Paralympics, något som ingen svensk kom i närheten av i sommarens OS för icke-handikappade.

Idrottsakademins ordförande (tillika ordförande för Riksidrottsförbundet) Gunnar Larsson och Svenska handikappidrottsförbundets ordförande Kari Marklund har dock enats dock om att handikapp-idrottare inte kan nomineras till exempelvis Årets manliga eller kvinnliga idrottare. Funktionshindrade får enbart tävla i sin egen kategori.

Larsson och Marklund skriver dock i ett pressmeddelande att 'det är av stor betydelse att priset till Årets idrottare med funktions-

hinder även fortsättningsvis ges hög prioritet och en särställning'.

Dock ska generella priser, exempelvis till Årets idrottsledare, vara öppen för alla.

Fakta: 

nominerade till årets idrottslag

* Hästhoppningslandslaget.

* Henrik Nilsson och Marcus Oscarsson, kanot.

* Speedwaylandslaget.

* Therese Torgersson och Vendela Zachrisson, segling.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2024 Fria.Nu