Omgivna av musikalisk talang | Fria.Nu
  • Oscar Danielson och Pierre Lindsjöö har ett skivbolag ihop. Webbsida: www.vesper.se
Stockholms Fria

Omgivna av musikalisk talang

Det svenska musikundret handlar om mer än formstöpta produkter för snabb export. Under den polerade ytan finns artister, band och skivbolag som kämpar för att hålla sin integritet levande. Ett av dessa är Stockholmsbolaget Vesper, vars vision helt enkelt är att ge ut musik de själva älskar.

Musikerna Pierre Lindsjöö och Oscar Danielson driver skivbolaget Vesper i en gammal rambod på Söder i Stockholm. Lindsjöö har även en inspelningsstudio där som heter just Konst & Ramar. Med dessa två byggklossar har de på ett och ett halvt år släppt hela 15 skivor utan egentlig budget eller planering. Hur gör man?

- Vi känner till andra som försökt liknande saker, förklarar Danielson. Men de har satsat för högt, med för mycket utgifter, för mycket promotion. Vi gör bara av med pengar som vi får in. Vi tror på att göra allt billigt så att vi helt enkelt kan ge ut fler skivor.

- Är man en liten artist som jag så handlar det om att lägga förväntningarna på rätt nivå, förklarar han vidare. Allt måste inte gå bra, allt måste inte spelas på radio och sälja si eller så mycket för att det ska fungera. För om man tänker så är det inte svårt att se sig själv som misslyckad. Det gäller att hitta ett läge där man inte är beroende av alla de yttre omständigheterna så mycket. När det väl händer något bra känns det mer som en bonus.

Oscar Danielson är en bekant stämma från många tv-trudelutter, nu senast från Bolibompas Kött på benen. Hans vardagsreflek-

terande och avväpnande charmiga pop är omöjlig att inte ta till sig. Pierre Lindsjöös förkärlek för reggae har yttrat sig i en mängd band, varav Pro-Seed är det mest kända. Med denna kreativa kombination och dessutom en vänkrets av talangfulla artister kände de två att de hade en solid grund att stå på. Dess- utom hade de lärt sig av egen erfarenhet att det inte alltid innebär guld och gröna skogar att ha ett skivkontrakt med ett större bolag.

- Vi har lärt oss att det faktiskt är bättre att göra allt själv, berättar Lindsjöö. Om man ändå vet att man ska vara på en slags medellåg nivå, så måste man se till att få allt gjort själv. Det är alldeles för lätt om man har kontrakt med ett skivbolag att vänta på att de ska lösa allt. Men det enda man gör till slut är att sitta och gnälla på att inget händer. Vill man ha något gjort så får man helt enkelt styra upp det själv.

När Vesper nu kommit igång och man släppt skivor i en förhållandevis hög takt, kan Danielson och Lindsjöö dra en del slutsatser. En är till exempel att väldigt få svenska journalister eller media är genuint intresserade av att stötta nya skivbolag genom recensioner och intervjuer. Man tycks föredra promotionpaket från stora bolag med väloljade marknadsföringsavdelningar.

- Överlag känns det som om man får klara sig utan mediastödet, anser Danielson. Får man en recension eller en intervju är det en kul bonus, men kan inte bygga upp något kring det. Vi har vår egen lilla värld i stället. Vi är som en kvartersrestaurang. De som bor i kvarteret vet att vi är bra och de gillar oss. Men det är ingen restaurang det står om i tidningarna.

Vespers värld består av en mängd talangfulla band och artister som alla, om ödet så velat, kunnat lega på vilket stort skivbolag som helst.

Blandningen av känslosam pop (Oscar Danielsson och Emma Nordenstam), reggae på svenska (Ital Skurk), gitarrdriven poprock (Peter Lindberg och Johan Israelsson) och mer experimentella tongångar (Puckspony) utgör en bredd som speglar det vesperianerna själva lyssnar på.

- En förutsättning för att vi skulle kunna komma igång var att vi var så omgivna av talang, berättar Lindsjöö. Den bekantskapskretsen räcker gott och väl till för att släppa många, många skivor. Vi är inte direkt på jakt efter att 'signa' andra artister. Men vi får in en del material som är bra och det är ju kul. Men vårt svar är nästan alltid detsamma: 'Kör själv i stället!'

- Vi har liksom gått en vända nu och släppt album med alla våra artister, berättar Lindsjöö vidare. Nu är det snart dags för en vända till, även om det kommer ta tid. Men vi gör hellre en skiva till än lägger en massa pengar på promotion som kanske ändå inte fungerar. Jag tror det kommer bli lättare för oss att få uppmärksamhet i framtiden när vi har fler skivor ute.

- Ett mål börjar redan bli verklighet, avslutar Danielson. Det att vi fått en identitet genom skivorna. Folk som köper en artist vill även gärna köpa en annan därför att de vet att det vi gör är bra. Det är verkligen kul att det finns folk som är intresserade av vad vi gör.

Annons

Rekommenderade artiklar

Reginas projekt tangerar konst och filosofi

Redan på scenskolan i början av 1990-talet rekommenderades Regina Lund att hålla sig till skådespeleriet för att inte förvirra omvärlden. Det rådet följde hon som bekant inte. I dag är hon aktiv inom skådespeleri, musik, poesi, fotografi och mycket annat, som en av svensk konsts mest färgstarkt poetiska generatorer.

Stockholms Fria

Färgglad rock"n"roll med The Works

Drömmen om att spela musik tycks evig. För många blir det sällan mer än en dröm eller kanske bara en dröm som snabbt går i kras. För ett fåtal blir det en dröm som går i uppfyllelse. The Works är ett sådant ungt rockband som blandar stark vision och integritet med något så unikt som genuin spelglädje och skicklighet.

Stockholms Fria

Musik i avskalad kraft

Emma Nordenstam är inte bara en i raden av svenska singer-songwriter-tjejer som ältar hjärta och smärta. Inte heller är hon 'bara' Stina Nordenstams lillasyster. Nej, snarare är hon Sveriges kanske mest personliga och intressanta sångerska med det fragila, det bräckliga som hårtslående vapen.

Stockholms Fria

Musiken du inte trodde fanns

Efter ett decenniums lång och trogen tjänst börjar Stefan Kéry och hans skivbolag Subliminal sounds få den uppmärksamhet som de förtjänar. Efter ett stort antal skivor med minst sagt udda tongångar öppnar sig nu världen för Subliminal Sounds färgstarka musikaliska vision.

Stockholms Fria

Goda vibrationer

Stockholmsbaserade konstnären Ingrid Engarås nöjer sig inte med att utforska redan befintliga konstformer eller traditionella musikinstrument. Med sin egen uppfinning Vibradisc har hon hållit bejublade konserter och dessutom gjort en cd som trotsar traditionella musikdefinitioner.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu