2004 i backspegeln | Fria.Nu
Fria.Nu

2004 i backspegeln

Året är snart slut. Då passar det bra att gå igenom vad som har hänt. Vad var bra och vad var dåligt? SF listar en del av allt som har hänt under året i idrottssverige.

Årets...

...regeltolkningar. Den allsvenska fotbollen spelades på gräs, men avgjordes nästan på skrivbordet. Folk kommer inte att minnas de svenska mästarna Malmö FF. I stället blir det Örebro SK som kommer att bli ihågkomna. Dålig ekonomi gjorde att de förlorade sin allsvenska plats. Den platsen gick i stället till Assyriska föreningen från Södertälje.

Och tänk på alla beskyllningar och avstängningar för att spelare spottade och slog på varandra. Och tänk på de spelare som inte blev avstängda, fast de kanske borde ha blivit det.

Till nästa år hoppas vi på

mer fotboll och mindre diskussioner.

...tema. 2004 var ett riktigt stort mästerskapsår. Både OS och Paralympics i Aten. Fotbolls-EM i Portugal och World cup i ishockey. Nästa år finns det nästan bara friidrotts-VM i Helsingfors att se fram emot.

...genombrott har i den allsvenska damfotbollens spelarövergångar fått. Aldrig tidigare har så många kända spelare bytt klubbar efter säsongens slut. Josefine Öqvist från Bälinge till Linköping. Hanna Marklund från Umeå till Sunnanå. Laura Kalmari från Umeå till Djurgården/Älvsjö. Karolina Westberg från Malmö till Umeå.

Men några stora summor pengar handlar det ännu inte om. I stället pratar man om att en del spelare byter klubb för att kunna bo i samma stad som sin pojkvän.

Tänk om Zlatan Ibrahimovic skulle lämna Juventus för att hans flickvän fått ett jobb i Borlänge!

...Mr. 100 procent. Jonas Jacobsson vann allt i paralympics i Aten. Skytten från Kolmården kom hem med fyra nya guldmedaljer. Sedan 1980 har han nu

tagit 13 guld, 1 silver och 11 bronsmedaljer på sju paralympics. Dessutom har han också 27 guld från VM och EM.

...felbedömning gjorde kanske Patrick Bogere. Den unge, talangfulle landslagsboxaren var ende svensk som tog sig till Aten. Hans målsättning var att ta guldet. Dessvärre åkte han ut redan i första matchen och fick åka hem direkt.

...populäraste domare i fotbollssverige var Peter Fröjdfeldt. Det tyckte i alla fall de som surfade in på sidan svenskafans.com. Men det är fortfarande Anders Frisk som dömer de stora europeiska matcherna.

...impopuläraste domare i fotbollssverige kan ha varit den som skulle döma en match i damernas korpserie i Göteborg. De båda lagens kaptener fick en liten chock när de hälsade på domaren innan matchen. Domaren sa nämligen att de skulle sköta sig och vara tysta. För han tyckte verkligen inte om att döma tjejer!

...mest överlägsna var trestegshopparen Christian Olsson och hästen Järvsöfaks. De båda har gemensamt att de har vunnit

väldigt många tävlingar i rad. Christian tog 29 raka segrar innan han till slut blev tvåa. Tioårige Järvsöfaks tog i december sin 39e seger i rad och är därför bäst i travhästvärlden.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu