AIKs damer med i Europacupen | Fria.Nu
  • Elin Holmlöv (till höger) är en av landslagsspelarna som publiken i Ritorp får se.
Fria.Nu

AIKs damer med i Europacupen

I helgen spelas Europacupen i dam-ishockey i Solna. De svenska mästarinnorna AIK möter topplag från Finland, Schweiz och Ryssland.

I dag inleddes European Women Champions Cup i Ritorps Ishall i Solna. Det är första gången turneringen anordnas och förutom AIK deltar HC Espoo Blues, Skif Moskva och EV Zug Seewen-Herti.

AIKs damlag bildades 1998 och tog SM-guld i våras efter att tidigare ha förlorat fyra SM-finaler i rad (1999-2003).

AIK har även nu ett starkt lag med flera landslagsspelare: Kim Martin, Pernilla Winberg, Emili O"Konor, Elin Holmlöv, Danijela Rundqvist och Emelie Berggren. Den mest namnkunniga av dessa är den blott 18-åriga målvakten Kim Martin som till stor del låg bakom Sveriges OS-brons 2002.

I genrepet förra helgen vann AIK över Hanviken med 39-0.

Den på förhand svåraste motståndaren för AIK torde vara Espoo Blues som har dominerat finländsk damishockey och vunnit sex mästerskap i följd (1999-2004). Viktiga spelare i laget är rutinerade Sari Fisk, som utsågs till bästa damspelare i Finland förra säsongen, och landslagsmålvakten Heidi Wiik.

AIK och HC Espoo Blues var direktkvalificerade till turneringen i kraft av att respektive land är högst placerade europeiska land på Internationella ishockeyförbundets världsranking för damer; Finland är trea och Sverige fyra. De nordiska lagen möts i en tänkt final på söndagskvällen.

Men man ska inte underskatta de andra lagen. EV Zug Seewen-Herti och Skif Moskva kvalificerade sig till turneringen genom att vinna sina respektive kvalgrupper som spelades den 15-17 oktober.

EV Zug Seewen-Herti har en ganska lång historia inom damhockeyn: klubben bildades 1987 och har vunnit den schweiziska ligan 1998, 1999 och 2004. Ett intressant namn är blott 13-åriga anfallaren Bianca Landis.

Turneringen anordnas av Internationella ishockeyförbundet och syftar till att utveckla damishockeyn:

- Det här är ett steg för att stärka den europeiska damishockeyn gent-emot den starka nordamerikanska. Satsningen på European Women Champions Cup kan också ge de europeiska länderna möjlighet till starkare landslag eftersom detta är ytterligare ett tillfälle för spelarna att möta sina krafter i internationellt starkt motstånd, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Lars G Karlsson till AIKs hemsida.

Fakta: 

Matcher lördag och söndag:

* Lördag:

Kl 17: Espoo Blues-Skif Moskva

Kl 20.30: EV Zug Seewen-Herti-AIK

* Söndag:

Kl 17: Skif Moskva-EV Zug Seewen-Herti

Kl 20.30: AIK-Espoo Blues

Annons

Rekommenderade artiklar

Klimatsmart idrott i Skåne

Att minska energianvändningen på idrottsanläggningar är syftet med ett nytt projekt som startat i

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu