Israel saboterar presidentvalet | Fria.Nu
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel saboterar presidentvalet

"Tyvärr har Israel bara gett Fathas kandidat Mahmud Abbas full rörelsefrihet under valkampanjen, trots att de lovat omvärlden att göra allt för att underlätta för valet.'

När jag besökte Palestina första gången 2001 imponerades jag av det livfulla arbete för demokrati och jämlikhet som pågick mitt under brinnande ockupation. Ett myller av utomparlamentariska organisationer jobbade med opinionsbildning och påverkansarbete. Tron på rättvisa, fred och samexistens var påtaglig hos många människor.

Efter flera år av brutal israelisk militärockupation är folk naturligtvis mer pessimistiska. Hopplösheten har gjort att militanta organisationer som Hamas har vunnit ökat stöd, eftersom de har kunnat erbjuda praktiskt social hjälp åt folk i nöd. Men opinionsundersökningar har hela tiden visat att de allra flesta palestinier vill vara med och påverka politiken, väldigt få har till exempel sagt att de vill ha en islamisk stat.

I en opinionsundersökning som presenterades i veckan uppgav hela 85 procent av de tillfrågade att de ska rösta i presidentvalet den 9 januari. Störst stöd har Fatahs kandidat, Arafats efterträdare Mahmud Abbas med 40 procent och på andra plats ligger Marwan Barghouthi, den före detta Fatahledaren som sitter i israeliskt fängelse och ställer upp som oberoende kandidat. Han får 22 procent. På tredje plats med 14 procent av väljarstödet ligger Mustafa Barghouthi som fram till nu varit ordförande för The Palestinian Medical Relief Society. Mustafa Barghouthi är känd som ett av språkrören för den utomparlamentariska freds- och demokratirörelsen. Utan att kompromissa med det palestinska folkets rättigheter har han envist pläderat för en tvåstatslösning och en icke-våldskamp mot ockupationen.

Tillsammans med Edward Said startade Barghouthi det

Palestinska Nationella Initiativet. Kraven är bland annat att de FN-

resolutioner som kräver ett tillbakadragande av Israel från Västbanken och Gaza realiseras och att de palestinska flyktingarnas rätt att återvända till sitt hemland garanteras. De kallar initiativet en 'del av en dynamisk process' som 'inte ska uppfattas som ett förutbestämt recept för åtgärder, utan som en katalysator i syfte att

mobilisera folkets intellektuella, kulturella, sociala och politiska energi.'

Att Mustafa Barghouthi kandiderar till valet är glädjande ur flera perspektiv. Dels för att han har en bakgrund i den utomparlamentariska rörelsen och ett envist arbete för fred och rättvisa bakom sig. Och ur ett demokratiperspektiv är det självklart bra med flera kandidater från olika politiska riktningar. Det ger en bättre valrörelse och gör valet demokratiskt trovärdigt.

Tyvärr har Israel bara gett Fathas kandidat Mahmud Abbas full rörelsefrihet under valkampanjen, trots att de lovat omvärlden att göra allt för att underlätta för valet. När Mustafa Barghouthi skulle valtala i Hebron på Västbanken i tisdags, stoppades han av de israeliska soldaterna. Han fick automatvapen riktade mot sig och tvingades förhandla med soldaterna i över en timme innan han fick passera.

Nu när intresset för val är stort hos befolkningen och när det finns kandidater med olika politiska bakgrunder, så får man hoppas att palestinierna får omvärldens stöd att genomföra detta val. Ett första steg är att kräva av Israels regering att de tillåter full rörelsefrihet för alla presidentkandidater så att de får en möjlighet att möta människor i avstängda städer, byar och läger.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu