Elitserien snabbare och hetare än någonsin | Fria.Nu
  • Linda Brewitz har bra koll på favoritlaget HV 71. Foto:
Fria.Nu

Elitserien snabbare och hetare än någonsin

Bröderna Hossa, Morrison, Zetterberg, Weinhandl - listan kan göras lång. 52 stjärnor som i fjol skrinnade runt i små NHL-rinkar spelar nu för lag som Mora, Linköping och Timrå.

Enligt tidningen Resumé har elitseriens marknadsvärde ökat med 50 procent.

- NHL-stjärnorna lockar folk som aldrig tidigare intresserat sig för hockey, säger LHC-supportern

Johan Forsberg.

Sällan har svensk elitseriehockeys uppdukade smörgåsbord smakat så bra som nu.

För att inte helt tappa verklighets-uppfattningen måste man ibland gnugga sig i ögonen, och verkligen begrunda det faktum att en storstjärna som Marian Hossa spelar för Mora, att Olli Jokinen trär på sig SSK-tröjan och att Marty Turco har vaktat mellan Djurgårdens stolpar.

NHL-lockouten har gjort det osannolika möjligt. Yrkesmännen från andra sidan Atlanten har sett till att smaksätta den alldagliga

serielunken med allehanda kryddor.

Ska man dra paralleller skulle de vara ungefär lika svindlande som om fotbollslirarna Ronaldo gick till Malmö FF, Beckham till Örgryte och Zidane till Hammarby.

Toppen av elitseriens poängliga flankeras av en rad namnkunniga namn, som har mången erfarenhet från spel i NHL. Peter Forsberg, som emellertid inte är lockoutad, är i delad ledning tillsammans Lin-köpings Brendan Morrison. 30 poäng har var och en av dem producerat.

- Morrisons spelsinne är fantastiskt. Han hittar många omöjliga passningar och är bra även i försvaret, säger LHC-supportern Johan Forsberg.

Han är imponerad av 'lejonens' heta NHL-femma, där driftiga trion Morrison, Kristian Huselius och Mike Knuble formligen öser in poäng.

- Hela elitserien har blivit snabbare i och med NHL-spelarnas ankomst. Det gäller så klart även LHC. NHL-femman vänder spelet snabbt och går rakare på mål i kontringarna, analyserar Forsberg.

Intresset för ishockey i Linköping är högsommarhett. I Jönköping är inte mungiporna lika mycket uppåt. De nedre strecken skrämmer och resultaten har inte gått smålänningarnas väg.

- Än så länge har inte Bryan McCabe och Anders Eriksson direkt lyft laget spelmässigt. Och Brian Boucher har vi ju inte sett så mycket av, säger maratonsupportern Linda Brevitz (bevittnade 82 HV-matcher förra säsongen) när vi talar om NHL-lirarnas betydelse för de regerande mästarna.

Man kan fråga sig hur elitserien kommer att påverkas när lockouten blir ett ord skrivet i imperfekt.

- Garanterat kommer publiksiffrorna att rasa för somliga lag. Men vissa lag har ju alltid mycket folk på matcherna - HV, Färjestad, LHC - oavsett NHL-spelare eller inte. Precis som Malmö och Djurgården, fast tvärtom, säger Brevitz.

Johan Forsberg från Linköping tror på sjunkande siffror, men inget ras.

- Stjärnorna har lockat folk som aldrig varit på hockey förut. Jag tror att många av dem har fastnat för hockeyn och kommer tillbaka även nästa år, säger han.

För tillfället representerar inte mindre än 52 NHL-spelare svenska elitserieklubbar. Vi kan vänta oss flera. Transferfönstret ställs åter igen på vid gavel den 15 december,

- Mellan tio och tjugo nya NHL-proffs räknar vi med att det blir, sa nyligen Tommy Töpel, Hockey-

ligans sportchef, enligt Expressen.

NHL-lockoutens stora förlorare är de svenska juniorerna. Talangerna som kunde ha fått sin stora chans i år har i stället förpassats till lag i lägre divisioner.

- Jag är ytterst tveksam till om det är bra för svensk hockey. Jag tror det här kommer att få en bitter eftersmak, sa Nybrotränaren Gunnar Johansson - med förflutet i Färjestad - när Södermanlands Nyheter intervjuade honom för tre veckor sedan.

Apropå Färjestad: klubbdirektören Lars Glennert meddelade i inledningsfasen av serien att man inte hade för avsikt att satsa på NHL-lockoutade spelare. Han sa att 'det är varmt och skönt en stund, sedan iskallt'. Det var innan klasspelare som Zdeno Chara, Sheldon Souray och Mike Comrie anslutit sig till det lila laget.

Årets elitserie är sannerligen en riktig elitserie.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu