Många övergångar i damfotbollen | Fria.Nu
Fria.Nu

Många övergångar i damfotbollen

Finländskan Laura Kalmari spelade i år för Umeå IK. Hon gjorde flest mål i allsvenskan. Bara klubbkamraten Marta var lika bra på att göra mål. Nästa år ska Laura Kalmari spela i en annan klubb. Umeås största konkurrent Djurgården/Älvsjö har skrivit ett kontrakt med henne.

En annan känd kvinnlig fotbollsspelare är Josefin Öqvist. Hon har spelat för uppländska Bälinge. I damernas fotbolls-VM för ett år sedan gjorde hon ett lyckat inhopp och blev en känd profil. Sedan dess har det inte gått lika bra. Hennes klubb Bälinge ramlade i år ur allsvenskan. Men det är många klubbar som vill ha kvar henne i allsvenskan.

Det är anfallsspelare som är hetast på spelarmarknaden i år. Lotta Schelin spelade för Kopparberg/Göteborg och gjorde succé. Hon gjorde 15 mål. Det var mer än hälften av lagets mål. Därför ville många andra klubbar att hon skulle spela för dem i stället. Men hon stannar i Göteborg. Hon vill vara med nästa säsong när klubben ska satsa mycket på att bli bäst i Sverige.

Umeå kommer också att satsa hårt på att ta tillbaka guldet. Djurgården/Älvsjö har tagit det de två senaste säsongerna. Innan dess var det Umeå som regerade damfotbollen. En av de som har varit lagets bästa spelare är försvararen Hanna Marklund. Hon har varit med i landslaget i flera år. Nästa säsong kommer hon inte att spela i Umeås svartvita dräkt. I stället ska hon vara på plan med sin syster i Sunnanå. Hon planerar att avsluta sin fotbollskarriär i den klubb där hon en gång startade.

Som ersättning för Hanna Marklund har Umeå i stället övertalat Malmös och landslagets back Karolina Westberg att spela för dem nästa år.

Malmö är den klubb som har förlorat flest spelare till sina konkurrenter. Förutom Westbergs flytt norrut har två andra kända spelare bytt klubb. Sara Larsson går till Linköping och finskan Heidi Kackur har gått till Kopparberg/Göteborg.

Torsbyklubben Mallbacken kan också få det besvärligt. När

Karlstadslaget Qbik gick upp i allsvenskan blev det två lag i Värmland. Och två av Mallbackens tjejer har redan gett sig av söderut för att spela i Karlstad istället för Torsby.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu