Veganska löpare har bildat klubb | Fria.Nu
  • Martina Navratilova är en av sportstjärnorna som avstår från kött.
Fria.Nu

Veganska löpare har bildat klubb

Vegan Runners är en klubb för långdistanslöpare som inte äter animalier. Medlemmarna i klubben vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta kött för att prestera bra, och dessutom vill de ordna så att likasinnade kan träffas i samband med lopp.

De senaste åren har klubben Vegan Runners figurerat i samband med olika större och mindre långlopp - bland annat Stockholm Marathon och Lidingöloppet. Som namnet antyder handlar det om en klubb för långdistans-löpare som är veganer. Medlemmarna är dock inte några elitlöpare utan löpare av varierande klass som har det gemensamt att de i huvudsak avstår från animaliska mat-

rätter. Medlemmarna i klubben finns på olika håll i Sverige och några av medlemmarna har anknytning till Förbundet djurens rätt.

Vegan Runners har enligt sin hemsida (se fotnot) inga andra krav på medlemmarna än att de ska tycka det är roligt att springa och att de ska vara veganer eller nästan veganer.

Enligt hemsidan finns det flera syften med klubben: initiativtagarna vill bland annat ta kål på fördomen att idrottare måste äta animalier för att prestera bra.

- Studier visar att många lång-

distanslöpare varit tvungna att närma sig vegetarisk kost. Det gäller alla uthållighetsidrotter, kommenterade en av medlemmarna Björn Pettersson till Sydsvenska Dagbladet.

Att man kan prestera bra i idrott utan kött och fisk styrks av att många världsstjärnor varit vegetarianer eller veganer.

Exempel på detta är idrottare som Paavo Nurmi, Dave Scott, Carl Lewis, Edwin Moses, Andreas Cahling och Martina Navratilova. Dessa har tävlat i olika typer av idrotter och vissa har visat prov på extrem uthållighet, medan andra varit utpräglat snabba, starka eller skickliga.

Vegan Runners vill sprida information om och uppmuntra till veganism när de deltar i lopp. Det gör de genom att bära speciella Vegan Runners-tröjor, ordna informationsbord och bjuda allmänheten på veganmat.

Klubben för fram flera skäl till att bli vegan. Det handlar om hälsoskäl, miljö, solidaritet och djurrätt. Medlemmarna i Vegan Runners vill dock inte bara propagera för veganism. De vill också ha roligt med likasinnade genom att springa lopp tillsammans och umgås efteråt - exempelvis genom restaurang-

besök.

Fakta: 

Vegan Runners:
Se hemsidan www.

veganrunners.org

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2022 Fria.Nu