I Kiruna AIF kostar ishockeyn mindre | Fria.Nu
  • En målvaktshjälm kan kosta flera tusen kronor.
Fria.Nu

I Kiruna AIF kostar ishockeyn mindre

Ungdomsishockey är oftast en dyr sport. Men exemplet Kiruna AIF visar att det inte alltid behöver vara så. Genom ett bytessystem och sponsorer har den anrika klubben i norr gjort hockeyn billigare.
Ungdomsishockey (SFT) Ishockey är dyrast av alla vanliga sporter, enligt en undersökning som Riksidrottsförbundet lät genomföra för en tid sedan. I genomsnitt kostar det
9 300 kronor per år för ett barn att spela. Denna siffra gäller för hela landet och i Stockholm är det inte ovanligt att med kostnader över
10 000 kronor per säsong. Man kan jämföra hockeyn med den billigaste sporten gymnastik - där är mediankostnaden 1 885 kronor per år för avgifter, utrustning och resor.
I Djurgården har man satt 11 500 kronor per säsong som kostnadstak, berättar Patrik Urban, som är sport- och verksamhetschef för Djurgården IFs ungdomshockey.

Ungefär 6 000 till 7 000 kronor av kostnaden avser avgifter till föreningen.

- Vi har en spelaravgift på 2 000 kronor och dessutom ett lagbeting. Hur stort betinget blir per spelare beror på hur många man är i laget - med exempelvis 20 spelare blir det ungefär 4 000 kronor per person. Till detta kommer en medlems-

avgift på 150 kronor. Utöver detta får lagen själva välja aktiviteter som att åka på turneringar, köpa istider och overaller.

Till dessa utgiftsposter kommer utrustning. Dessutom krävs det i princip att föräldrarna har minst en bil.

Djurgården jobbar dock med att få ner kostnaderna:

- Vi försöker att öka intäkterna från andra än föräldrar. Vi får in pengar bland annat genom att ordna hockeyläger på sommaren och genom sponsorer.

Helt annorlunda är situationen i Kiruna AIF, som bland annat fostrat spelare som Tord Lundström och bröderna Stig och Börje Salming. Där är det mycket billigare att spela hockey. Man har en medlemsavgift på 100 kronor som även omfattar försäkring, och till detta kommer kostnader för bland annat turneringar och resor.

Att det inte kostar mer i Kiruna AIF beror bland annat på att klubben har byggt upp ett bytessystem gällande utrustning. Dessutom jobbar man hårt med att få sponsorer.

Eldsjälen är Ingvar Svanström som på 1960-talet var material-

förvaltare för A-laget.

- Jag följde A-laget och upptäckte att de små behövde hjälp. Jag kollade om företagen kunde hjälpa till och det gick bra.

Ingvar Svanström tycker inte att det finns något att anmärka på den utrustning som barnen i Kiruna AIF använder:

- Det är toppengrejor.

Svanström tror också att Kirunas modell borde kunna fungera även i Stockholm:

- Det beror på ledarna - de måste gå ut till företag. Man ska inte bara ringa utan ha ögonkontakt, och det är bra om man har ett förslag med sig. På en tröja kan man ha företagets logotype. Tröjan kan sedan användas i tre till fyra år.

Patrik Urban tycker att Kirunas modell i princip är bra och är beredd att testa den.

- Men det är svårare här. Våra medlemmar lägger ner väldigt mycket energi på hockeyn och de vill ha dyrare utrustning än de skulle behöva.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2022 Fria.Nu