Musiken du inte trodde fanns | Fria.Nu
  • Stefan Kérys förkärlek för tuff och udda rockmusik är det som ligger bakom skivbolaget Subliminal sounds.
Stockholms Fria

Musiken du inte trodde fanns

Efter ett decenniums lång och trogen tjänst börjar Stefan Kéry och hans skivbolag Subliminal sounds få den uppmärksamhet som de förtjänar. Efter ett stort antal skivor med minst sagt udda tongångar öppnar sig nu världen för Subliminal Sounds färgstarka musikaliska vision.

Man skulle kunna tro att Stefan Kérys stockholmsbaserade skivbolag, med band som Dungen och nysajnade The Works i stallet, handlar om rock"n"roll och inget annat. Men trots att Dungen nu röner framgångar i USA släpper Subliminal sounds inte kontakten med det som gjort bolaget till ett unikum både i Sverige och världen: den udda, bortglömda och aparta musiken som ingen trodde fanns men alla tycker är fantastiskt kul när de väl får tillfälle att höra den.

- Jag älskar en massa olika typer av musik. Ju mer äkta och egensinnig desto bättre, skrattar Stefan Kéry. Inte som ett självändamål naturligtvis, men mest för att det oftast finns så mycket mer känsla hos musiker som verkligen vill men kanske inte besitter de vanliga medlen än hos de som har alla möjligheter i världen men ändå inte lyckas uttrycka något.

Nu senast har Kérys skivbolag släppt en serie samlingsskivor med thailändsk popmusik från 1960- och 1970-talen. De thailändska bandens versioner av västerländska låtar är inte på något sätt kalkonartade, utan lyfter snarare upp dem till nya, oanade och kosmiska höjder.

- Jag är glad över att ha gjort en stor mängd material tillgängligt för musikälskare, som annars bara skulle vara skivsamlare förunnat att njuta av, förklarar Kéry. Först och främst måste jag själv gilla det, oavsett om det handlar om thailändsk pop, svensk porr-rock, amerikansk syrapunk eller vad det nu kan vara. Men jag vet att gillar man en typ av skivor som jag släpper så är sannolikheten stor att man även ska gilla de andra skivorna också. Det är en viktig del av min verksamhet, att kunna göra bortglömt eller oupptäckt material tillgängligt.

- Den andra viktiga delen är förstås att ta hand om de nya banden som Dungen och The Works, fortsätter han. Vi var precis i New York med Dungen och det var en enorm succé. Att ge sig in på en ny marknad på det sättet kräver mycket jobb. Men det känns verkligen som om jag kommit vidare på ett markant sätt.

Stefan Kérys förkärlek för tuff och udda rockmusik är väl dokumenterad. På 1980-talet var han sångare och gitarrist i det legendariska garagerockbandet The Stomachmouths. Sedan har han skapat psykedeliska skivor i eget namn och varit en drivande kraft i en stor mängd musikaliska projekt, evenemang och festivaler. Stefan Kéry är ett typexempel på den utövande musikälskaren som vill sprida sin kärlek vidare.

- Jag kan inte tänka mig ett liv utan att bedriva den här typen av kulturell arkeologi, berättar han. Det spelar mindre roll för mig om det är nytt eller gammalt material. Åke Sandins experiment från 1960-talet, Tom Zacharias 1970-tals-rock med minst sagt snuskiga sextexter eller Pärson Sounds tunga psykedelia smälter på något sätt in i de samtida utgivningarna på ett perfekt sätt. Det gamla och det nya kompletterar varandra bra. Den musikaliska uttryckssätten är på något sätt tidlösa.

- Kanske målar alltför många skivbolag upp en bild av vad de tror att skivköparna vill ha, spekulerar Kéry. Om de handlar därefter och det visar sig vara en felsatsning är det trist. Men jag tror att det bara finns en väg för alla som vill driva ett eget skivbolag. Det är att lyssna till vad man själv gillar. För mig har det fungerat, och då är det bara att pumpa på så mycket man kan. Min erfarenhet säger mig att publiken alltid hittar rätt till slut.

- För mig handlar det mycket om att leva i min egen vision. Jag vill föra fram sådant jag tycker är coolt eller bra, förklarar Kéry vidare. Jag är till exempel väldigt glad över att ha kunnat manifestera The Tiki Room, Nordeuropas enda Tikibar. Jag älskar Tiki-kultur och jag gav mig inte förrän det fanns en korrekt Söderhavsbar här i Stockholm. Det är bara så jag fungerar.

Fakta: 

Webbsida:
www.subliminalsounds.se

Annons

Rekommenderade artiklar

Reginas projekt tangerar konst och filosofi

Redan på scenskolan i början av 1990-talet rekommenderades Regina Lund att hålla sig till skådespeleriet för att inte förvirra omvärlden. Det rådet följde hon som bekant inte. I dag är hon aktiv inom skådespeleri, musik, poesi, fotografi och mycket annat, som en av svensk konsts mest färgstarkt poetiska generatorer.

Stockholms Fria

Färgglad rock"n"roll med The Works

Drömmen om att spela musik tycks evig. För många blir det sällan mer än en dröm eller kanske bara en dröm som snabbt går i kras. För ett fåtal blir det en dröm som går i uppfyllelse. The Works är ett sådant ungt rockband som blandar stark vision och integritet med något så unikt som genuin spelglädje och skicklighet.

Stockholms Fria

Musik i avskalad kraft

Emma Nordenstam är inte bara en i raden av svenska singer-songwriter-tjejer som ältar hjärta och smärta. Inte heller är hon 'bara' Stina Nordenstams lillasyster. Nej, snarare är hon Sveriges kanske mest personliga och intressanta sångerska med det fragila, det bräckliga som hårtslående vapen.

Stockholms Fria

Omgivna av musikalisk talang

Det svenska musikundret handlar om mer än formstöpta produkter för snabb export. Under den polerade ytan finns artister, band och skivbolag som kämpar för att hålla sin integritet levande. Ett av dessa är Stockholmsbolaget Vesper, vars vision helt enkelt är att ge ut musik de själva älskar.

Stockholms Fria

Goda vibrationer

Stockholmsbaserade konstnären Ingrid Engarås nöjer sig inte med att utforska redan befintliga konstformer eller traditionella musikinstrument. Med sin egen uppfinning Vibradisc har hon hållit bejublade konserter och dessutom gjort en cd som trotsar traditionella musikdefinitioner.

Stockholms Fria

© 2019 Fria.Nu