• Bernt Carlsson brukar sova på olika nattbussar, det är varmare där än i trappuppgångar. I onsdags demonstrerade han mot avhysningen av de boende vid Ä
Stockholms Fria

Hemlösa avhysta igen

I onsdags tvingades de hemlösa vid Ältasjön att lämna de hus-vagnar som de har bott i sedan i januari. De hemlösa frågar sig om någon politiker skulle vilja byta situation med dem, bara för en vecka, för att de ska förstå hur det känns att oroa sig över vart man ska tillbringa natten.

'Sluta jaga hemlösa' lät det under det demonstrationståg som föreningen Stockholm hem-lösa arrangerade i onsdags. Ett 20-tal slöt upp för att ta ställning mot beslutet att tvinga bort de hemlösa från campingplatsen vid Ältasjön.

Väl på plats visar det sig att de flesta redan har hunnit flytta. Kvar finns bara tre personer, två husvagnar och två bilar. Men de förs snart bort av personal från gatu- och fastighetskontoret.

På campingplasen finns också en stor sophög.

- Vi har försökt att få hit en container för att städa upp här men det vill inte Skarpnäcks kommun betala. Det känns som att de vill att det ska se skitigt ut så att alla tror att det är vi som skitar ner, säger en person som vill vara anonym.

När polisen kom på onsdagsmorgonen sov fortfarande en person i sin husvagn.

- De fraktade iväg hans bil, trots att han behövde den för att kunna frakta bort husvagnen, säger han.

Bernt Carlsson har varit hemlös i 16 år och han har som många andra försökt med allting. Nätterna tillbringar han på olika nattbussar, det är varmare där än i trappuppgångar.

Trots att Bernt Carlsson varje år har ansökt om tält och sovsäck

säger socialen att han kan köpa det själv.

- Jag bara undrar, med vilka pengar? Jag kan inte räkna alla gånger jag har blivit kränkt av socialen. Jag bävar inför varje möte med dem, säger han.

Bernt Carlsson hör hemma i Solna kommun och enligt Rolf Nilsson, ordförande i föreningen Stockholms hemlösa, är Solna tillsammans med Haninge kommun de kommuner som behandlar hemlösa sämst.

Rolf Nilsson berättar om socialsekreterare som sagt till kvinnor att de ska skaffa sig en man som de kan bo hos i stället för att kräva att socialen ska stå för boendet. Han kräver ett slut på alla påståenden som 'alla väljer själv vilket liv de vill leva, knarkare har sig själva att skylla'.

- Jag äcklas av sådana påståenden. Som om inte alla människor vill vara lyckliga, säger han.

I dag räknas antalet hemlösa i Stockholm till 3 500 personer, enligt stadens egen undersökning, men Rolf Nilsson menar att det finns runt 6 000 hemlösa.

- Jag vet flera lägenheter där det bor tio personer i en etta, räknas inte det? Räknar de in alla hemlösa barn, och dem som bor i trappuppgångar utanför Stockholm men som är skrivna i Stockholm?

Många upplever det som att hemlösa skyfflas runt från plats till plats, utan att någon vill ta ansvar.

- Politikerna borde tala klarspråk och stå för att de vill sopa problemet under mattan, säger en hemlös man som också vill vara anonym.

- Människor som lever på gatan och missbrukar är inget värda. Säg det rakt ut så kan vi börja ta diskussionen därifrån, säger han.

Ilona Waldau, s, borgarrådssekreterare, håller inte med om att politiker smiter undan sitt ansvar. Hon menar att många har blivit erbjudna bostäder med speciella krav, men har valt att tacka nej, eftersom de inte vill gå med på reglerna.

Och antalet hemlösa är inte så många som 3 500:

- Det egentliga antalet i Stockholm ligger runt 70 personer. Men vi är medvetna om att det måste till någon lösning för personer som inte är beredda att ta den hjälp som erbjuds, Självklart är vårt mål att möta varje enskild individ på deras plan, säger Ilona Waldou.

Hon kan känna att vissa människor vill vara utanför och leva på sitt eget sätt.

- Ja, jag tror det, en del vill inte anpassa sig efter samhällets regler.

Det tror inte Rolf Nilsson.

- Ingen vill frivilligt känna sig utanför, men det är svårt för en hemlös person med ett långvarigt missbruk bakom sig, att plötsligt resa sig och ta tag i sitt liv. Och inte blir det lättare av att myndigheter behandlar dem som om de vore pestsmittade.

- Hur ska dessa människor våga lita på samhället när de inte ens får bo på en avlägsen campingplats under vintern, frågar Rolf Nilsson.

Fakta: 

Fotnot:
De hemlösa vid Ältasjön har nu flyttat till Hökarängsbadet i stället. Fortsättning följer

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Statlig tystnad bidrar till hedersvåld'

Med starka tal från människor som själva upplevt hedersförtryck lyftes en konferens vars huvudsyfte var att uppmärksamma samhället om orsakerna till hedersrelaterat våld.

Asylgrupper kartlägger sjuka flyktingbarn

I onsdags bordlade riksdagen frågan om hjälp till sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén, och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, arbetar nu med att ta fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Målet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Stockholms Fria

Staten lägger ansvaret för flyktingbarn på frivilliga

Sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige prioriteras inte. I går bordlade riksdagen frågan om hjälp till barnen. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, tar nu fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Syftet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Dyrt med bostad på Stiftelsen hotellhem

En liten enrummare hos Stiftelsen hotellhem kostar mellan

3 500 och 4 500 kronor i månaden. Det är alldeles för dyrt, menar de flesta av dem som bott på ett hotellhem mer än två år.

Stockholms Fria

Hur ska barn i flyktingfamiljer kunna lita på Sverige?

Ingen tänker på barnen när man avvisar deras släktingar. Marti har varit orolig för sin moster varje dag i fyra år. Han är ledsen och har svårt att koncentrera sig i skolan. Hans mamma försöker förklara, men ingen lyssnar.

© 2024 Fria.Nu