• Somalias president Abdullahi Yusuf svors in i Nairobi den 14 oktober.
Fria.Nu

President utan huvudstad

När Abdullahi Yusuf Ahmed nyligen svors in som ny president för Somalia uttrycktes en försiktig optimism för det krigshärjade landet. Samtidigt menar diplomater och analytiker att det är mycket viktigt att Yusuf så snart som möjligt reser till Somalias huvudstad Mogadishu för att befästa den nya ledningens legitimitet.

Nairobi (IPS) Än så länge har Yusuf och landets nya parlament blivit kvar i Kenyas huvudstad Nairobi, där de svors in på grund av den bristfälliga säkerheten i hemlandet. Sedan 2002 har fredssamtal för att få ett slut på konflikten i Somalia förts i Nairobi. Landet har sedan diktatorn Siad Barre störtades 1991 varit drabbat av klankrig och laglöshet.

- Diskussionerna om att skapa säkerhet för övergångsregeringen i Somalia måste inriktas på hur man ska göra det möjligt för den nye presidenten att återvända till Mogadishu, sa Chris Mullin, Storbritanniens minister med ansvar för afrikanska frågor, vid en presskonferens i Nairobi förra fredagen.

- Yusuf kommer att framstå mer som en president när han är i Mogadishu jämfört med på ett hotell i Nairobi, tillade han.

Yusuf ska under veckan utse en premiärminister. Presidenten valdes den 10 oktober av medlemmarna i landets parlament, som instiftades i augusti.

Alla försök att installera en centralregering i Somalia kommer att försvåras av det faktum att 13 år av konflikter inneburit att landet är översvämmat av vapen.

Det ständiga flödet av billiga vapen har underblåst konflikterna mellan de olika grupper som kämpat om kontrollen av landet efter att Barre störtats. Detta har i sin tur förvärrat sjukdomarna och matbristen i landet. Biståndsorganisationer bedömer att närmare en miljon människor har dött under konflikten. Dessutom har närmare två miljoner människor flytt från landet.

Enligt rapporter har också våldet och laglösheten i Somalia gjort landet till ett centrum för terrorister. Mullin uppmanade Somalias nya regering att snabbt inleda ett avväpningsprogram i landet, och meddelade samtidigt att Storbritannien är beredda att hjälpa till i en sådan process.

På lördagen bad Yusuf samarbetsorganisationen Afrikanska Unionen, AU, att skicka 20 000 fredsbevarande trupper för att hjälpa till med en avväpning.

Förfrågan kommer i dagarna att diskuteras inom AU. Men med tanke på att AUs medlemmar för tillfället har fullt upp med att mobilisera trupper till krisen i Darfur i Sudan, är det tänkbart att Yusufs vädjan inte kommer att bifallas.

Enligt Hussein Aideed, som är en av de viktigaste klanledarna i landet, är en av de viktigaste förutsättningarna för att lyckas med avväpningen att de olika väpnade grupperna i landet konsulteras.

- Alla miliser måste bli delaktiga i detta arrangemang eftersom det är de som har vapnen på gatorna, säger han till IPS.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillväxt gynnar inte fattiga i Kenya

Det är valår i Kenya och för den sittande regeringen är taktiken för hur man ska behålla makten klar - att peka på den stabila ekonomiska tillväxten under president Mwai Kibakis första fem år vid makten. Men alla är inte överens om vilka effekter detta fått för landets fattiga.

Homosexuella afrikaner bröt tystnaden

Homosexuella från hela Afrika deltog vid årets upplaga av World Social Forum i Nairobi under veckan som gick. Många berättade om det omfattande förtryck de utsätts för i sina hemländer.

Sudans regering vill inte att FN-styrkan kommer till Darfur

Det är mycket konflikter i Darfur. Några personer från FN ska åka dit. Personerna ska planera så att en FN-styrka kan åka till Darfur. Sudans regering har sagt att några personer från FN kan resa till Darfur. Men regeringen tycker inte att det är bra att en FN-styrka ska komma.

FN-styrka välkomnas inte till Darfur

Sudans regering har gått med på att ett FN-team reser till Darfur för att planera för utposterandet av en FN-styrka i den konfliktdrabbade regionen. Men regeringen intar en allt annat än välkomnade linje mot den planerade FN-styrkan.

Protester mot konstitutionsförslag

Den hetsiga debatten om det konstitutionsförslag som Kenya ska rösta om i slutet av november har mest handlat om presidentens makt. Men förslaget får också kritik från jämställdhetsaktivister.

© 2024 Fria.Nu