Fria.Nu

'Var tacksam att Hvitfeldtska avspärrades'

Polisen ville inte spärra in människor på Hvitfeldtska gymnasiet. Tvärtom försökte den få alla att lämna skolan. Det är Håkan Jaldungs bild av den polisinsats han basade över under EU-toppmötet för tre år sedan.

I Uppdrag granskning i våras visades hur en polisman ropade 'Ingen in! Ingen ut!' till människor som fastnat innanför polisens kedja. Det motsäger att Håkan Jaldung gav order om att skolan skulle utrymmas, som han hävdar.

Tingsrätten som friade Jaldung vid rättegången i våras tyckte inte att det var bevisat att människor inte fick lämna skolan. Därför hade åklagaren inför hovrättsförhandlingarna som startade i tisdags kallat åtta nya vittnen som nu har berättat om hur de nekades att komma ut vid olika tillfällen under dagen.

Jaldung ser inte insatsen som ett misslyckande även om resultatet inte blev som han hade tänkt sig.

När han på onsdagen, den andra rättegångsdagen, pressades av åklagaren utbrast han:

- Jag tycker att du ska vara tacksam över att jag spärrade av Hvitfeldtska så att det inte blev brott på andra ställen också.

Enligt de hotbildsbedömningar som han hade fått var det stor risk att medlemmar i Antifascistisk aktion tillverkade bland annat sprängladdningar inne på skolan. Det var dessa vapen polisen ville åt och därför skulle skolan utrymmas, säger Jaldung. I efterhand har det dock konstaterats att det inte fanns några vapen.

En principiellt viktig fråga i Jaldungmålet är hur polislagens § 23 ska tolkas. Enligt åklagare Hans Lindberg och hans uppdragsgivare Justitieombudsmannen ger den endast polisen rätt att spärra av och utrymma ett område där det finns risk för att allvarlig brottslighet ska begås.

Håkan Jaldung menar å sin sida att polisen har rätt att spärra av ett område även om de befarade brotten ska begås någon helt annanstans. Om lagen tolkas så var det inte fel av Jaldung att spärra av Hvitfeldtska för att beslagta vapen som skulle kunna användas till exempel vid EU-politikernas möteslokaler.

Åklagaren hävdar att Jaldung gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande i två fall. Första gången genom att spärra av skolan, andra gången genom att ge order om att gripa de omkring 450 personer som var kvar på skolan sent på eftermiddagen.

Tingsrätten bedömde i våras att gripandet visserligen hade skett, men att det inte var bevisat att det var Jaldung som hade beordrat det. Åklagaren har nu med sig dagboks-anteckningar från kommandocentralen för att få hovrätten att göra en annan bedömning. Bland annat en från klockan 16.40 den aktuella dagen där det står: 'Q11 övertar gripandet.' Jaldung menar att det måste vara en slarvig formulering och att ordern bara handlade om att byta insatschef.

Rättegången fortsätter på måndag.

Caspar Behrendt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu