Tillbaka från Aten | Fria.Nu
Fria.Nu

Tillbaka från Aten

De svenska paralympierna lyckades i Grekland. Den lilla truppen på 41 deltagare kom hem med hela 21 medaljer. Men det var inga stora gratulationer som mötte idrottarna.

I våras sa rullstolsåkaren Tim Johansson att det enda som gällde var guld. Han var

anmäld till tre distanser i friidrott; 200, 400 och 800 meter. Tim tävlar i en klass som heter T51. Tyvärr finns det inte så många som tävlar i just den klassen. Därför ställde arrangörerna in tävlingarna på 400 och 800 meter. Det var för få anmälda till de loppen. Så Tim Johansson fick nöja sig med att köra ett lopp.

- Det var ett fantastiskt bra lopp. Synd bara att det inte blev guld, säger han.

Han slog sitt personliga rekord med tre och en halv sekund och blev tvåa i loppet. Dessutom slog han det gamla världsrekordet. Loppet gick så snabbt att de

fyra första åkarna slog världsrekordet.

Att idrottare slog världsrekord var vanligt under Paralympics i Aten. Tim Johansson förklarar varför:

- Sporterna i paralympics är ganska unga, därför är det ganska lätt att göra rekorden bättre. Jag tror att vi aktiva kan mer. Och utrustningen och rullstolarna går nog att få ännu snabbare. Så rekorden kommer nog att förbättras mycket, säger han.

Han är nöjd med vistelsen i Grekland, och ger både ris och ros till mästerskapet.

- Olympiastadion var suverän och vi bodde väldigt bra. Men organisationen och transporterna var inte så bra som det borde ha varit, säger han.

Tim Johansson var i Aten i mer än en vecka, men gjorde bara två lopp under tävlingarna. På 200 meter blev det final direkt. Det berodde på att det bara var sju startande i hans klass. Av någon anledning hade han också blivit anmäld till maratonloppet. Han ville inte köra det, men var tvungen att ställa upp. Annars skulle han inte ha fått fortsätta tävla.

- Så jag startade och rullade några meter och sedan bröt jag loppet, säger han.

En annan friidrottare som tog

med sig medaljer hem var

Madelen Nordlund. Hon körde rullstol 800 och 400 meter, och vann brons och silver. Liksom träningskamraten Tim Johansson saknar hon fortfarande ett guld från paralympics. Båda har fått frågan om de ska ställa upp i Peking om fyra år.

Ingen av dem är säker på det. De tycker att det är lång tid kvar innan man behöver bestämma sig.

En som också tycker att det är lång tid kvar till paralympics i Peking är simmerskan Sandra Erikson. Hon lyckades med att både ta guld och slå världsrekord. Hon var mer än två sekunder före sina medtävlande i mål. Men inte heller Sandra Erikson har så många konkurrenter. Samtidigt som hon är bäst i världen, så är hon också bara bäst av tio idrottare.

- Det är ju lite konstigt, men jag är ju ändå mästare och bäst i världen i min klass, säger hon

Den mest framgångsrike i den svenska truppen var skytten Jonas Jacobsson. Han vann fyra guld. Men det krävs mer än så för att Sergels torg i Stockholm ska fyllas med publik som vinkar med blågula flaggor. Sandra Erikson funderar över hur framtiden ser ut.

- Nu är det skolan som gäller. Jag ska skriva C-uppsats, och sedan får jag väl se om det finns några jobb, säger hon.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu