Sverige behöver segrar i VM-kvalet | Fria.Nu
  • Henrik Larsson har visat bra form i Barcelona. Blir det mål mot Ungern i dag?
Fria.Nu

Sverige behöver segrar i VM-kvalet

Sveriges herrar har haft en olycklig inledning på VM-kvalet. I matcherna mot Ungern och Island bör de blågula helst ta sex poäng för att inte halka efter.

VM-kvalet, som inleddes i början av september, började inte på något bra sätt för Sveriges del. Efter en komfortabel 7-0-vinst mot Malta blev det förlust mot Kroatien - och detta på hemmaplan. Ett oavgjort resultat hade dock varit mer rättvist i och med att Sverige fick ett mål av Zlatan Ibrahimovic bortdömd.

Men resultatet står fast och innebär att herrlandslaget, som så många gånger tidigare, har försatt sig i en besvärlig situation i ett kvalspel.

- Det är tufft att förlora ett VM-kval på hemmaplan och nu har vi åtta riktiga utmaningarna framför oss, kommenterade förbundskapten Lars Lagerbäck för TT.

Sverige har efter två matcher tre poäng och därför gäller det att lyckas i de två matcher som väntar närmaste dagarna.

- Det brukar behövas 19-20 poäng för att vinna en sådana här grupp, gissar Lagerbäck.

I dag är det dags för en ny viktig hemmamatch - denna gång mot Ungern. Matchen spelas på Råsunda som lär bli fullsatt.

Ungern är bara 77a på världsrankingen men kommer troligen att bli svårslagna. Precis som Kroatien kommer de förmodligen att satsa på ett kompakt försvar genom att spela 3-5-2. Det ungerska laget har inga storstjärnor men tidigare tyske storspelaren Lothar Matthäus är tränare. I sin senaste match i september vann Ungern med 3-2 över Island på hemmaplan. Innan det blev det 0-3 mot Kroatien.

På onsdag spelar Sverige mot Island i Reykjavik. Island är inte heller någon helt lätt motståndare - islänningarna är överraskande nog nästan lika högt rankade som den forna stornationen Ungern. VM-kvalet har dock börjat med två förluster för önationen.

Det finns inga större överraskningar i den svenska truppen som består av spelare från elva olika länder. Knäskadade Johan Mjällby, som spelar för Levante, gör comeback mot Ungern och Island. Även Pontus Farnerud, Monaco, är tillbaka i landslaget.

Erik Edman, som till vardags spelar för Tottenham, har fått lämna återbud på grund av en hjärnskakning som han fick förra lördagen. Detta är en klar försvagning.

Det svenska anfallsspelet ser dock lovande ut i och med att såväl Henrik Larsson som Zlatan Ibrahimovic visat bra form på senare tid.

Fakta: 

Vägen till VM:
* De åtta gruppsegrarna går direkt till VM i Tyskland.

* De två främsta grupptvåorna går också till VM. Övriga grupptvåor möts i play-off om ytterligare tre platser.

* Läget i gruppen:

M V O F Mål P

Kroatien 2 2 0 0 4-0 6

Sverige 2 1 0 1 7-1 3

Bulgarien 1 1 0 0 3-1 3

Ungern 2 1 0 1 3-5 3

Island 2 0 0 2 3-6 0

Malta 1 0 0 1 0-7 0

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu