Fria.Nu

Irak het fråga i valet

Alla vet väl att det snart är presidentval i USA. Det är inte lika känt att Australien också har val den 9 oktober. Nu har de valkampanj. Den konservative premiärministern John Howards och oppositionsledaren Mark Lathams och hans parti Labour kämpar mot varandra för att få majoritet i representanthuset.

Australien har just nu en av världens starkaste ekonomier och det finns inget annat land där lika många äger ett hus. Många har därför tagit lån. Regeringen skrämmer människor med att de kommer att få höga räntor om det blir en Labour-regering. Det är viktigt för Latham att människor tror att han kan hålla räntorna nere. Annars kan han inte vinna valet.

Howard och regeringen har inte en lika Asien-vänlig politik som Labour. Regeringen tycker att det är viktigare att samarbeta med USA och Storbritannien. Och de tycker inte att FN gör ett bra jobb.

Howard vann valet 2001, bland annat på grund av de flyktingbåtar som kom in till Australiens vatten. Då blev det mycket debatt om asylsökande och om landet säkerhet.

Två dagar före 11 september i år var det en terrorattack mot Australiens ambassad i Jakarta. Därför debatterar man mycket om säkerhetspolitik.

Latham lovar att de australiska trupperna ska få komma hem från Irak innan jul. Howard säger att Latham förstör samarbetet med USA och Australien och att han hjälper terroristerna. Labour försöker vinna röster på att människor tycker illa om Irakkriget. Men många kan rösta på de konservativa för att de tycker att säkerheten är viktig. Många tror att de konservativa kan vinna valet tack vare ambassadattentatet.

I förra valet röstade många vänstermänniskor på de gröna i stället för Labour. De tyckte inte att Labour protesterade tillräckligt starkt mot regeringens hårda flykting-politik. Många kan rösta på de gröna i det här valet också och de gröna har chansen att bli vågmästare.

Viktiga frågor för Labour är hälsa, utbildning och miljö och väljarna tycker bäst om deras åsikter i dessa frågor. Labour säger att regeringen förstör Australiens system med hälsoförsäkring för alla, att de gör så att studenter från fattiga hem får det sämre och att de inte bryr sig om miljön för att de inte vill raticifiera (skriva under) Kyoto-avtalet.

Den konservativa regeringen har infört nya hälso- och utbildningsinitiativ för att bli mer populära och de säger att de ska ge mer pengar till utbildning och vård.

Men väljarna tror fortfarande mest på Labour i dessa frågor.

Förut gick det väldigt bra för Labour i valkampanjen och många trodde att de kunde vinna valet. Men de senaste veckorna har det gått bättre för Howards. I den senaste opinions-mätningen fick partierna lika många röster.

Om Latham och Labour vill vinna måste de dra nytta av att människor tycker illa om Irak-kriget. De måste visa att det finns ett samband mellan att Australien är i Irak och att det nu finns ett terrorhot mot Australien.

* Labour party: socialdemokratiskt/ reformistiskt parti. Ett arbetarparti. Under 1980 och 1990-talen har Labour privatiserat många statliga företag och avreglerat ekonomin

* Liberal Party: positiva till privata företag och lägre skatter

* National Party: många röster från landsbygden. Positiva till exportindustrin, privat företagsamhet, landets säkerhet och den brittiska monarkin

* Democrats: socialliberalt parti, får flest röster från rika människor I stora städer.

* Greens: Australiens miljöparti

Fakta: 

politiska partier

* Labour party: socialdemokratiskt/ reformistiskt parti. Ett arbetarparti. Under 1980 och 1990-talen har Labour privatiserat många statliga företag och avreglerat ekonomin

* Liberal Party: positiva till privata företag och lägre skatter

* National Party: många röster från landsbygden. Positiva till exportindustrin, privat företagsamhet, landets säkerhet och den brittiska monarkin

* Democrats: socialliberalt parti, får flest röster från rika människor I stora städer.

* Greens: Australiens miljöparti

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Han för aboriginernas talan

Medan John Howard och hans konservativa regeringskoalition vann stort i lördagens australiska parlmanentsval ser det ut som att senator Aden Ridgeway, parlamentets ende representant med aboriginbakgrund, kommer att förlora sin plats.

Dött lopp i undanskymt val

Att det är presidentval i USA i år lär väl knappast ha gått någon förbi. Mindre känt är det att Australien, en av dess trognaste bundsförvanter i kriget i Irak, går till val den 9 oktober. I utkanten av strålkastarljuset pågår just nu en intensiv valkampanj där premiärminister John Howards konservativa regeringskoalition och oppositionsledaren Mark Lathams Labour kämpar för att vinna ensam majoritet i representanthuset.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu