De gröna räddar regeringen i Berlin | Fria.Nu
Fria.Nu

De gröna räddar regeringen i Berlin

Den uträknade rödgröna regeringen har inte bara stoppat förlusttrenden. Kommunalvalet i Nordrhein Westfahlen, NRW, fick opinionen att svänga och ger nytt hopp för återval 2006. Mycket tack vare de Gröna.

Kommunalvalet i NRW, gav regeringen oväntat stöd och öppnade för strider inom det borgerliga oppositionslägret med de båda kristdemokratiska partierna, CDU-CSU. NRWs kommunalval sista helgen i september var extremt viktigt, 14 miljoner var röstberättigade i Tysklands största och viktigaste delstat. De kraftiga förlusterna hos CDU, och de något mindre socialdemokratiska förlusterna förvånade alla - och fick debattläget i media att vända helt. Nu debatteras mer oppositionens inre strider än regeringens bristande handlingskraft.

I vanliga fall är kommunalval inte av den digniteten att några politiska bedömare bryr sig om alltför mycket. Men när de 14 miljonerna i NRW väljer sina 4000 kommunalpolitiker är det inte bara de lokala frågorna som skapar intresse utan att valet har en nyckelroll i det strategiska spelet mellan opposition och regering inför valet 2006. Det är också i NRW som man kommer att välja ny delstatsregering i maj nästa år, och det är sista delstatsvalet före valet till Bundestag 2006. Det är avgörande för den politiska makten i Tyskland, och för regeringens förmåga att ha någon handlingskraft kvar, hur det går i detta förbundslandsval i maj.

Traditionellt har NRW varit ett av socialdemokraternas starka fästen där kol, stål och tung industri har varit viktig. Arbetslösheten är på sina ställen därför avsevärd i strukturomvandlingens spår. Regeringens ihopslagning av a-kassa och socialhjälp slår så hårt här att man undantagit kol- och stålindustriarbetarna från de allmänna besparingarna.

Resultatet var överraskande mot alla opinionsmätningar. CDU förlorade 6,9 procent till 43,4, och SPD förlorade också, 2,3 procent till 31,7, medan de Gröna vann 3 procent till 10,3 procent. Liberalerna FDP vann 2,5 procent och klättrade upp till 6,8 procent. De högerextrema partierna fick också ett större antal röster, men inte något dramatiskt genombrott.

Den politiska debatten börjar i dagens mediasamhälle likna börsen. Aktierna för regeringen har de senaste veckorna stigit i värde medan oppositionens papper rasar till bottennoteringar. Och allt utspelas på ett sorts optionsplan som inte har lite med verkligheten men mycket med PR-byråer att göra.

För miljömedvetna kan det vara intressant att lägga märke till att de Gröna gått fram i samtliga val. Och att det faktiskt är de Gröna, som är minst i händerna på reklambyråer, som har den mest levande ideologiska debatten. Det är inte genom att vara oflexibla och dogmatiska som de Gröna i Tyskland vinner respekt, utan genom att visa att varje pragmatisk kompromiss med det ideologiska samvetet är svår.

Oppositionen CDU /CSU har tagit nederlaget i NRW svårt. De interna maktstriderna förs numera allt mer öppet i media och stärker därmed den rödgröna regeringen. En regering som, om den nu överlever och återväljs 2006, med all sannolikhet kommer att vara mer grön än röd. De senaste veckorna visar hur de Gröna tar allt mer initiativ. Valet 2006 är åter mycket spännande.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Osäkert vad som kommer att hända i tysk politik

Förra söndagen var det val i två tyska delstater: Sachsen och Brandenburg. Resultatet blev inte som man hade trott, och det är svårt att veta hur politiken i Tyskland kommer att förändras. Kanske kommer de stora partierna att börja samarbeta med andra partier än de brukar. Och varför röstar så många unga på högerextrema partier?

Ett mediakrig mot arbetslösa, socialbidragstagare och östtyskar

Det är deras fel att socialstaten nu måste i grunden reformeras. De 4,5 miljonerna arbetslösa används skoningslöst av arbetgivare för att pressa de tyska fackföreningarna bort från både kollektivaavtal, anställningskydd och nu senast även sjukförsäkringarna. Den socialdemokratiske kanslern Schröder låter som en sur Carl Bildt, som far ut mot en 'självbetjäningens mentalitet i välfärdsstaten'.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria.Nu