Atleticofans som avskyr Real | Fria.Nu
  • Unge Fernando Torres är en målfarlig spelare i Atletico.
Fria.Nu

Atleticofans som avskyr Real

José Garcia håller på Madrids vitblåa hjältar - atleterna. Han har bestämda åsikter om fotboll i allmänhet, och om marängerna i synnerhet. När han i samma mening talar om 'orättvisor' och 'los Merengues' så gör han det med en illa dold avsky.

- Kalla oss den romantiska kämpen, och dem för den överlägsna och arroganta makten, fortsätter JC Cepas.

- Real kommer att fortsätta att vinna år efter år, och Atletico Madrid någon gång ibland. Men, som amiral Méndez Núñez sa, 'heder utan båtar är värt mer än båtar utan heder'. Det sämsta är att gå under inför livets orättvisor.

Atletico har aldrig varit en slagpåse, ett förlorargäng. Tvärtom. Genom klubbens 101-åriga historia har man vunnit Europacupen en gång, spanska cupen nio gånger. I La Liga har det blivit nio titlar, den senaste 1996 då Diego Simeone och Luboslav Penev var två av lagets fixstjärnor.

Trots de rosenkantade bladen i historieböckerna har Atletico ofta tvingats kämpa i skuggan av sin storebror, brodern som man egentligen inte vill veta av.

Att folk över huvud taget håller på Real Madrid är oförklarligt, enligt Cepas.

- En sak är i alla fall säker; de har inte förvärvat det från en naturlig process av val av fotbollsvärderingar. De hejar på det lag som vinner mest och stiger mest i kommunikationsmedia.

Enligt Garcia och Cepas när sig Real av det hat som laget framkallar. De kallar stadskonkurrenterna för 'det mest hatade laget' och drar paralleller till tv-tittandet då merparten av de spanska fotbollstokarna biter ner sina naglar till roten då Real spelar, eftersom de är så nervösa att de ska ta en eller tre poäng.

Just Garcia är en av nagelbitarna, en av dem som avskyr marängerna. Han säger att Atletico-fansen inte vill 'vara deras bekväma granne', eftersom 'de inte förstår vår fotbollsfilosofi'.

Så har det varit i över 60 år. Allt sedan Santiago Bernabeu tillträdde som Reals president och med den kristallklara drömmen att göra laget till det bästa i Europa.

I dag har man åtminstone det mest stjärnprydda laget i Europa. JC Cepas låter sig ändå inte imponeras. Han radar upp otaliga exempel om hur Real Madrid fuskat sig till makten och skönheten, till segrarna och titlarna. Helst talar JC Cepas om domarskandaler.

- Det sattes tidigt i system att en rödvit spelare skulle utvisas matchen inför ett derby, för att han på så sätt skulle vara avstängd mot Real. Ofta drabbade det Griffa.

Historien om fusket under mötena mellan 'de eviga rivalerna' daterar sig, enligt JC Cepas, till efterkrigstiden, då Alsúa gjorde 'en Maradona' - men utan att kalla det 'Guds hand'. Domaren godkände målet.

- En annan gång anföll 'Paquito' Buyo, en gammal Real-målvakt, de olika rödvita spelarna en efter en - med speciell frenesi mot Paolo Futre. Domaren plockade upp röda kortet till Orejuela, den siste 'colchoneronen' som blev attackerad! Gud vet av vilken anledning.

- Behöver jag tillägga att Real vann denna match med ett mål i sista minuten?

JC Cepas fortsätter snabbt, utan att invänta in mitt svar.

- ...flera spelare var offside.

Trosivrarna vi talar med kallar dagens Real Madrid för 'regeringens lag', och dåtidens Real Madrid för 'regimens lag'.

- Alla politiker och beslutsfattare är undersåtar till Real Madrid. Det är märkligt att alla verkar acceptera detta tydliga favoriseringssystem, säger JL Dominguez, den tredje supportern som deltar i samtalet.

Han erkänner utan omsvep att hans ord och åsikter bär fanatismens fana. Att han måhända har en tendens att överdriva ibland. Som vitblå supporter har han fått vänja sig vid att stå i skuggan av marängernas solglans. Att Real Madrid har en avbytarbänk som skulle ta plats i Atleticos startelva.

Men Atleticos anhängare vägrar ge upp. De står fast vid sina konspirationsteorier, eller goda bevekelsegrunder som de själva uttrycker det.

- Vi kommer alltid att fajtas mot den etablerade kraften, mot 'Fashion Club'. De har titlarna, vi har hjärtat, säger de en efter en - men på olika sätt.

Rivaliteten mellan Atletico Madrid och Real Madrid är ändlös, den innehåller inget romantiskt tillrättalagt slut.

Maktkampen har varat i hundra år och kommer att vara för alltid.

- De njuter av förmånerna och närheten till makten, samtidigt som vi lider av den faktiska makten. Vi representerar motsatsmodellerna på alla sätt och vis, avslutar JL Domínguez.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu