Djurgården spelar mot SSK i premiären | Fria.Nu
  • Robert Nilsson vill utvecklas vidare i Djurgården.
Fria.Nu

Djurgården spelar mot SSK i premiären

Herrarnas elitserie i hockey drar igång med ett länsderby. Djurgården med flera meriterade spelare möter i premiären ett vältränat Södertälje. I och med lockout i NHL har Modo förstärkt med stjärnor som Peter Forsberg och Markus Näslund.

Herrishockey (SFT) Nästa vecka startar herrarnas elitserie i ishockey och det blir en mycket högklassig serie efter att NHL-lockouten blivit ett faktum i onsdags.

Stockholmslagen Djurgården och Södertälje möts redan i första omgången på tisdag. Djurgården har den mest imponerande truppen av de båda lagen. Laget har fått NHL-förstärkningar i form av Daniel Tjärnqvist, Marcus Nilson och Nils Ekman. Dessutom kan Mats Sundin komma till Djurgården efter jul.

Utöver detta har Mariusz Czerkawski, som spelat i NHL-klubbarna Boston, Edmonton, Montreal och New York Islanders, återvänt till Djurgården efter tio år.

- Det är oerhört roligt att vi kan få tillbaka Mariusz Czerkawski till Djurgården igen, han är en av de mest sevärda spelarna vi haft i klubben, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström till TT.

En annan intressant nykomling i Djurgården är 19-årige Robert Nilsson. Nilsson, som är son till gamle stjärnan Kent Nilsson, gjorde elitseriedebut redan som 16-

åring. Han har spelat i Leksand och senast i schweiziska HC Fribourg-Gotteron.

- Jag hade kunnat stanna kvar, men så kom Djurgården. De tränar otroligt bra både på is och utanför. Min dröm är att komma till NHL, och Djurgården är en bra bit på vägen, säger han till Djurgården hockeys hemsida.

Djurgården har också fått tillbaka Jimmie Ölvestad som spelat i AHL senaste säsongen och innan det i Tampa Bay i NHL.

Djurgården har alltså värvat både etablerade och lovande spelare:

- Vi har värvat både ungt och gammalt i år och det ser mycket bra ut. Vi går inte så mycket på ålder utan värvar efter spelartyp. Det viktigaste är vilket driv de har på isen, vi har olika kriterier som vi letar efter för varje position. Exempelvis har Rikard Franzén värvats för att han är en ledartyp och har ett bra skott, och Robert Nilsson för att han har stor potential, säger tränaren Niklas Wikegård till TT.

Södertälje har ökat träningsdosen från tidigare år. I och med NHL-lockouten får SSK också fina förstärkningar i form av Dick Tärnström och Niclas Hävelid.

Ett annat intressant nyförvärv är den slovakiske målvakten Rastislav Stana. Han spelade för Slovakien i World Cup 2004 och var också med och tog guld för Slovakien 2002 och brons i VM 2003.

Södertälje SK har också förstärkt med ett tvillingpar från USA. Peter och Chris Ferraro, 31, har skrivit på för ett år.

Ny i Södertälje är också Anders Burström, som vunnit SM-guld med Luleå och spelat i landslaget. Han valde SSK efter en säsong i finska ligan.

Det finns flera lag som kan slåss om SM-guldet. Efter NHL-lockouten är Modo den kanske största guld-favoriten. Laget har fått spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Henrik och Daniel Sedin.

Dessutom har målvakten Tommy Salo efter tio framgångsrika år i NHL flyttat tillbaka till Sverige och valde då Modo:

- Jag hymlar inte utan det är SM-guld jag är ute efter, bland annat därför valde jag Modo, sa Salo till Dagens Nyheter.

Även Frölunda får ett mycket slagkraftigt lag. Från NHL kommer Daniel Alfredsson, Per-Johan

Axelsson, Samuel Påhlsson och Christian Bäckman.

De regerande mästarna HV 71 får inga NHL-förstärkningar men har en bra trupp ändå. Bland stjärnorna märks Johan Davidsson, Stefan Liv och veteranen Fredrik Olausson.

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu