USA är förhandsfavorit i klassikern Ryders Cup | Fria.Nu
  • Luke Donald är har visat bra form inför Ryders Cup.
Fria.Nu

USA är förhandsfavorit i klassikern Ryders Cup

24 spelare, två lag - en nation mot en kontinent. På fredag inleds Ryder Cup, årets stora golf-händelse. USA bär favoritskapet men ständigt undervärderade Europa är titelförsvarare. Ett Europa som saknar svenska inslag.

Golf (SFT) 1927 är ett historiskt år i golfens almanacka. Det var då fröhandlaren Samuel Ryder fick en idé som gick ut på att samla USAs bästa golfare och låta dem möta Storbritanniens främsta. En pokal instiftades och tävlingen antog namnet Ryder Cup.

Efter näst intill obruten amerikansk överlägsenhet blev man nödgade att förändra regelverket. Omdaningen kom till 1979, då det bestämdes att Storbritannien skulle ersättas av Europa. Sedan dess har matcherna varit jämna. Faktum är att Europa från och med 1985 har plusstatistik på sina motståndare från väst.

Årets upplaga avgörs på den omtalade banan Oakland Hills i

Michigan. Spelarna beträder klassisk mark. Redan 1951 sa legenden Ben Hogan:

- Jag har aldrig spelat en tuffare bana, och aldrig genomgått ett tuffare test under en tävling.

En sak kan slås fast med största säkerhet: Oakland Hills har definitivt inte blivit enklare med tiden. Som det sig bör är längden en försvårande faktor: 6 477 meter och par 70. Men framför allt gäller det att hålla ordning på slagen från tee. God precision premieras. Det var inte för intet som Robert Trent Jones, banarkitekten, myntade begreppet 'målgolf'.

Det artonde hålet är Oakland Hills svåraste, ett par 4 på 450 meter, som sträcker sig upp mot klubbhuset - det gamla säteriet som 1922 byggdes om för

650 000 dollar.

När Bernhard Langer, Europas kapten, plockade ut sina två wild card, hade han banans layout i åtanke:

- När jag tittade på Oakland Hills-banan så var jag tvungen att besluta vilka två som skulle passa bäst in i laget, och då blev det Colin Montgomerie och Luke Donald. Många förtjänar att vara i laget och Fredrik Jacobson lär vara mest besviken. Han har haft ett fantastiskt år och du kan inte komma närmare en plats i laget än han, sa Bernard Langer på en presskonferens.

Luke Donald är 26-åringen som gjorde att Sverige inte har någon spelare representerad i tävlingen - för första gången sedan 1991. Donald, som vann Scandinavian Masters på Barsebäck i augusti och European Masters första veckan i september, var givetvis belåten över Langers frikort:

- 'Freddy' har ett fantastiskt närspel, men kan vara rätt så vild från tee med sina järnklubbor. Jag är stadigare, sa engelsmannen.

Som så ofta tidigare är USA förhandsfavorit.

Fem av världens tio främsta golfare är amerikaner, med Tiger Woods i spetsen.

Äldst av de 24 uttagna spelarna är Jay Haas. Han, liksom Stewart Cink, fick frikorten in i USAs trupp sedan kaptenen Hal Sutton sagt sitt.

- Jag satt i bilen när Hal ringde och jag visste inte vad jag hade att förvänta mig. Det känns mycket spännande. Jag kommer att spela med killar som är i samma ålder som mina barn, säger Haas, 50 år och näst äldst i Ryder Cup genom tiderna.

Europas lag ser inte alltför skräckinjagande ut på pappret. Padraig Harrington från Irland och spanjoren Sergio Garcia tillhör Europas allra starkaste kort. Europas styrka ligger i lagspelet, där man på senare tid visat att en sammansvetsad enhet givit viktiga poäng. USAs lag är präglat av individualister, vilket tyder på en svår avslutningsdag för européerna, då de tolv singelmatcherna spelas.

Bernhard Langer, som har svensken Anders Forsbrand som vicekapten, ser med tillförsikt fram emot tävlingen.

- Jag är väldigt tävlingsinriktad och lämnar inget åt slumpen. Vi kommer till start med ett mycket starkt lag, menar tysken.

Han har själv digra meriter som spelare i Ryder Cup. 1993 stod den behärskade, erfarna och troende strategen inför sitt livs viktigaste putt. Langer behövde 'bara' sänka från en och en halv meter, och pokalen skulle vara kvar i Europas ägor.

Bollen snuddade hålkanten och rullade retligt förbi - en av tidernas värsta missar. USA lade beslag på Samuel Ryders pokal. Den enes död, den andra bröd.

I Ryder Cup kan allt hända.

Fakta: 

ryder cup

* Europas lag: Padraig Harrington, Irland, Sergio Garcia, Spanien, Miguel Angel Jiménez, Spanien, Darren Clarke, Nordirland, Lee Westwood, Storbritannien, Paul Casey, Storbritannien, David Howell, Storbritannien, Ian Poulter, Storbritannien, Luke Donald, Storbritannien, Colin Montgomerie, Skottland, och Thomas Levet, Frankrike.

* USA: Tiger Woods, Phil Mickelson, Davis Love III, Jim Furyk, Kenny Perry, David Toms, Chad Campbell, Chris DiMarco, Fred Funk, Chris Riley, Stewart Cink, Jay Haas.

* Tävlingen inleds på fredag, fortsätter på lördag och avslutas på söndag.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu