God höstform krävs av fotbollsherrarna | Fria.Nu
  • Zlatan Ibrahimovic har visat upp en hård och bestämd sida på senare tid .
Fria.Nu

God höstform krävs av fotbollsherrarna

Nu ska fotbollsherrarna påbörja sin marsch mot VM i Tyskland år 2006. Första hindret på vägen är Malta och därefter väntar Kroatien på onsdag, samt Ungern och Island i oktober.

Besvikelsen från sommarens EM-slutspel är glömd och nu är det dags för nästa utmaning för de svenska fotbollsherrarna: att försöka ta sig till VM-

slutspelet i Tyskland 2006.

Det första hindret på den vägen förefaller inte oöverstigligt. I dag tar sig Sverige an Malta på borta-plan. Malta är rankad kring 130e plats i världen och i sitt genrep förlorade önationen med 2-3 mot Färöarna. Inte särskilt imponerande, kan man tycka.

När det handlar om Malta på borta-plan tänker många kanske på Sveriges VM-kvalmatch på grus där 1973. Men tiderna förändras och numera är det gräs som gäller på Maltas nationalstadion i Ta´qali.

Värre motstånd blir det på onsdag. Då kommer nämligen Kroatien på besök till Göteborg. Kroatien var med i slutspelen i såväl VM 2002 som EM 2004, och är i nu-

läget rankat på 25e plats i världen. Kroaterna har förnyat sitt landslag och vann nyligen över Israel med 1-0 hemma. Onsdagens match är av stor vikt för de båda lagen.

Jämfört med Hollandsmatchen för ett par veckor sedan är Sverige förstärkt med Henrik Larsson bredvid Zlatan Ibrahimovic. Dessutom är Kim Källström och Magnus Hedman tillbaka i truppen.

- Det känns som en stabil, rutinerad trupp. Här finns mycket erfarenhet men det är ändå ungt, kommenterade förbundskapten Lars Lagerbäck till svenskfotboll.se.

I täta matcher handlar det också om att lyckas. Mot Holland imponerade främst det svenska anfallsspelet:

- I EM hade Sverige problem med att komma igång i matcherna, det har vi jobbat med och det gav utdelning mot Holland. Sedan tycker jag att vi fått till ett intressant djupledsspel som ger oss fler möjligheter, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson till svenskfotboll.se.

Bortamatchen mot Malta sänds i Kanal 5 medan TV 3 visar ons-

dagens möte mellan Sverige och

Kroatien.

Efter närmaste veckans matcher väntar också Ungern hemma och Island borta före vintervilan. Sverige som brukar vara starkt i juni måste nu lyckas redan på hösten.

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu