Sverige är favoriter inför årets finnkamp | Fria.Nu
  • Längdhopp är en av de grenar som Carolina Klüft ska försöka vinna i finnkampen.
Fria.Nu

Sverige är favoriter inför årets finnkamp

I dag och i morgon utkämpas finnkampen i Göteborg. Tack vare Carolina Klüft ser det lovande ut för de svenska damerna. På herrsidan pekar förhandstipsen på en hård kamp med en liten fördel för Sverige.

Friidrott (SFT) De två senaste åren har finnkampen i friidrott arrangerats i Helsingfors. Men i år är det Göteborg och Ullevi som är tävlingsplats för landskampen, som blir den 64e för herrarna och den 49e för damerna.

Förutsättningarna för de två länderna är minst sagt skilda inför helgens möte. För samtidigt som Sverige tog tre guldmedaljer i friidrott i Aten var spelen ett misslyckande för de finländska friidrottarna. Detta var speciellt olägligt eftersom det bara återstår ett år till finländarnas eget världsmästerskap i Helsingfors.

Trots OS-framgångarna ska dock Sverige inte ta ut några landskamps-segrar i förskott i och med att det som avgör i finnkampen snarare är bredden än enstaka toppar.

På damsidan lär Sverige i alla fall kunna upprepa fjolårets seger (208,5-201,5). Mångkampsdrottningen Carolina Klüft är anmäld i sju grenar (100 meter, 200 meter, 100 meter häck, höjd, längd, tresteg och stafett 4 gånger 100 meter). Oavsett om hon ska fullfölja hela detta program blir det troligen hon som kommer att avgöra landskampen till svensk fördel. Även systrarna Jenny och Susanna Kallur har ett tufft program under helgen.

På herrsidan blev det finländskt i förra årets finnkamp (205-203). Även i år ser det ut att bli jämnt i herrarnas kamp - i förhandstipsen har Sverige dock ett litet övertag. Men det är sent på säsongen och skador eller sena avhopp kan få landskampen att väga över åt det andra hållet.

På herrsidan är svenskarna bäst i hoppgrenarna. Höjd, stav och tresteg vinns sannolikt av Sverige medan finländarna är favoriter i längd. Finländarna är som vanligt starka i kastgrenarna - bland annat ställer man upp med Olli-Pekka Karjalainen som är världstrea i år med 83.30 i slägga. Men i kula kommer Finland utan sina bästa stötare och kanske kan kortvuxne Jimmy Nordin, som gjort comeback under sommaren, överraska finländarna.

'Träningen flyter på bra just nu. Dock har jag ont i armbågen och stötningen blir lidande. Men som sagt den allmänna träningen går kanon och jag ser fram mot att tävla i Göteborg på Finnkampen nästa helg' skriver Nordin på sin hem-sida.

Diskuskastaren Niklas Arrhenius satte förra veckan personligt rekord och svenskt årsbästa med 61.26 och kan nog också ge finländarna en tuff match.

Avgörande blir dock löpgrenarna. En som kan avgöra hela herrkampen är sprinterlöparen Johan Wissman som är anmäld i fem grenar: 100 meter, 200 meter, 400 meter och de båda stafetterna.

Ett par andra löpare som kan ge Sverige många pluspoäng är Erik Sjöqvist på 5 000 och 10 000 meter samt Mustafa Mohamed på 5 000 meter och hinder.

Vid sidan av dam- och herrkamperna utkämpas även ungdomskamper. Förra året blev det seger för de finländska pojkarna (106-95) och för de svenska flickorna (104-97).

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu