Tjejer i tusental löper tiotusen meter | Fria.Nu
  • Bland elitlöperskorna är Lena Gavelin en av favoriterna.
Fria.Nu

Tjejer i tusental löper tiotusen meter

I morgon är det dags för årets stora lopp för kvinnor: Tjejmilen. I elitklassen finns merparten av de svenska elitlöparna med - inklusive Lena Gavelin som är på väg tillbaka efter skador.

I morgon är det dags för Tjejmilen, som arrangerades för första gången 1984 med 1 600 deltagande damer. Därefter har loppet vuxit kraftigt och i år ställer cirka 25 000 kvinnor upp. Loppet kan även antas ha bidragit till kvinnornas ökade intresse för motionslopp.

Morgondagens lopp är i första hand ett stort breddarrangemang, men är också en viktig tävling för eliten. Den snabbaste klassen blir i huvudsak en uppgörelse mellan svenska damer.

- Vi brukar inte bjuda in så många utländska löpare, det blir ibland några norska eller finska tjejer, säger Staffan Skog hos arrangörerna.

Fjolårets segrarinna i Tjejmilen, Kirsi Valasti, var med på OS i Aten och avstår Tjejmilen. Däremot deltar årets svenska mästarinna på 10 000 meter, Lena Gavelin.

Gavelin, som är född 1974, var tidigare längdskidåkare. Som löpare fick hon sitt genombrott 2001 då hon var trea i Stockholm Marathon. Samma år vann hon Tjejmilen och blev även uttagen till Finnkampen.

Efter sitt genombrott utvecklades Gavelin vidare och förra året sprang hon maraton vid VM i Paris. I år har hon dock haft skadeproblem, med bland annat överbelastning av hälsenan, och har tävlat sparsamt.

Hässelbys Lisa Blommé är en annan av favoriterna i Tjejmilen:

- Hon har tävlat i andra idrotter utomlands men kom tillbaka i vintras och vann sedan båda distanserna vid terräng-SM i våras, berättar Staffan Skog.

Blommé, som är född 1978, är årsbäst i Sverige på 10 000 meter bana med 34.20,80.

Ett par andra förhandsfavoriter är Anna Rahm, som nyligen vann Midnattsloppet, och Moras duktiga terränglöpare Catarina Asph.

Marie Söderström-Lundberg, som för några år sedan dominerade den kvinnliga långdistanslöpningen i Sverige, har tagit det lugnare på senare tid men finns också med i morgondagens lopp.

Den 10 kilometer långa banan är ganska flack och är dragen över Gärdet och Djurgården. Den som inte kan se loppet på plats har möjlighet att se ett sammandrag i TV 4 i morgon kväll.

Fakta: 

Tjejmilen:
* Tjejmilen har åtta startgrupper. Avståndet mellan de främsta grupperna är tio minuter, därefter är det fem minuters startmellanrum.

* Startgrupp 1 är reserverad för de snabbaste i tidtagningsklassen. Startgrupperna 2-8 är öppna för deltagare från såväl Fun Run som tidtagnings-klassen. Var och en väljer själv startgrupp efter löpstyrka.

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu