Sjöqvist och Rahm snabbast i natten | Fria.Nu
  • Erik Sjöqvist visade styrka genom att springa den kuperade milbanan under halvtimmen.
Fria.Nu

Sjöqvist och Rahm snabbast i natten

Erik Sjöqvist startade sin löparkarriär 1996 med att som motionär springa Midnattsloppet. I år sprang han nästan åtta minuter snabbare och utklassade allt motstånd. I damklassen var Spårvägens Anna Rahm snabbast.

Midnattsloppet avgjordes på Södermalm förra lördagen. För de snabbaste löparna var förhållandena ganska gynnsamma med cirka 15 grader och regnskurar. För de tusentals personer som tittade på de olika arrangemangen kring Midnattsloppet var vädret inte lika uppskattat.

I herrklassen tog starke Enhörnalöparen Erik Sjöqvist kommandot direkt och ledde redan efter mindre än två kilometers löpning loppet med omkring 100 meter. Sjöqvist ökade sedan avståndet under hela loppet. Bakom honom kämpade den rutinerade duon Kent Claesson och Magnus Bergman om andraplatsen men det var först på de sista metrarna som Claesson lyckades dra det längsta strået.

31-årige Sjöqvist var tidigare fotbollsspelare och började med löpning förhållandevis sent - som 23-åring. Han är fyra i Sverige genom tiderna på 5 000 meter med 13.23,24 och åtta på 10 000 meter med 28.32,45. Båda dessa toppnoteringar gjorde han 2003. I år har Sjöqvist inte riktigt nått samma nivå som förra året och lyckades inte kvala in till OS. Sjöqvist vann i alla fall 10 000 meter vid SM i början av augusti. Han har visat att han kan bli farlig på Finnkampen i Göteborg om några veckor.

Konkurrensen i Midnattsloppet bland de manliga elitlöparna var inte särskilt hård i år. En viktig förklaring är att det i år var få kenyaner som deltog. Den bäste av dem var Patrick Koech som “bara' kom fyra, slagen av Erik Sjöqvist med över två minuter.

Det blev svensk seger även i damklassen. SM-silvermedaljören på 10 000 meter, Anna Rahm, tog sin första seger i Midnattsloppet. Unga Rahm arbetade sig meter för meter ifrån Rånäs Helena Olofsson och vann till slut med dryga halvminuten före Olofsson och en annan Rånäslöperska, Annelie Fransson. Isabella Moraa Amoro från Kenya kom fyra.

Över 9 000 löpare fullföljde loppet.

Fakta: 

Resultat
Herrar:

1) Erik Sjöqvist, Enhörna, 29.47

2) Kent Claesson, Spårvägen, 31.04

3) Magnus Bergman, Enhörna, 31.10

Damer:

1) Anna Rahm, Spårvägen, 35.06

2) Helena Olofsson, Rånäs 4H, 35.49

3) Annelie Fransson, Rånäs 4H, 35.59

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu