Fria.Nu

Chávez vann folkomröstningen i Venezuela

Många venezolaner köade i söndags i timmar för att kunna rösta i folkomröstningen om president Hugo Chávez fortsatta mandat och vallokalerna tvingades hålla öppna till midnatt. Landets opposition hävdade tidigt att man vunnit med omkring 20 procent, men Venezuelas valmyndighet CNEs siffror var de motsatta.

Alternativet att Chávez ska fortsätta vid makten fick 58 procent av rösterna medan rösterna för att avsätta presidenten uppgick till 42 procent, i valet där drygt 60 procent av de röstberättigade deltog. Chávez blir nu kvar som president till valet 2006 där han kan ställa upp igen.

Chávez-anhängarna firade triumfen utanför presidentpalatset Miraflores samtidigt som oppositionen vägrade att acceptera resultatet och ankalagde regeringen för valfusk. Oppositionen fick dock inget stöd av de internationella observatörerna från för Carter-centret och de Amerikanska Staternas Organisation OAS. USAs före detta president Jimmy Carter och Colombias före detta president César Gaviria, representanter för de båda institutionerna, lät vid en presskonferens under måndagen meddela att valet gått rätt till. Carter hade tidigare beskrivit valresultatet som betydligt mer tillfredsställande än i Florida under presidentvalet 2000.

Den venezolanska oppositionen fortsatte med sina anklagelser och kräver nu att pappervalsedlarna räknas för att se om de överensstämmer med de registrerade elektroniska rösterna, en idé som stöds av USAs regering.

Chávez öppnade på måndagen dörren för en dialog med de demokratiska delarna av oppositionen. Chávez hade innan omröstningen i en av sina många baseboll-liknelser lovat att slå bollen ända till Washington och hävdade nu att bollen fallit mitt i Vita Huset, som en present till George W. Bush.

Den uruguayanska författaren Eduardo Galeano som deltog i en grupp valövervakare hyllade venezolanernas demokratiska anda. 'I demokrati såväl som i fotboll måste man kunna ta en förlust', tillade Galeano i en syrlig kommentar riktad till oppositionen.

Det blev som alla oberoende opinionsundersökningar förutspått en storseger för Chávez i folkomröstningen om hans fortsatta mandat. Venezuelas komersiella media, och internationelle media med dem, valde dock att inte presentera det reella opinionsläget före valet och sakapade därigenom en spänning och osäkerhet som egentligen aldrig fanns.

Frågan är nu vad den venezolanska oppositionen tar sig till, folkomröstningen innebär det tredje större nederlaget efter kuppförsöket i april 2002 och oljestrejken vintern 2002-2003. Å ena sidan kan oppositionens aktioner tyckas röra sig mot ökad institutionaloitet, men samtidigt växer risken för desperata aktioner från mer extrema element. Venezuelas före detta president 'socialdemokraten' Carlos Andrés Pérez sade i en intervju redan tre veckor före folkomröstningen att oppositionen skulle förlora folkomröstningen och att andra metoder var nödvändiga. 'Jag arbetar för att få bort Chávez. Med den våldsamma vägen kan han fås bort. Det är den enda vi har.'

I USA verkar också inställningen till Chávez förändrats något. Kuppförsöket 2002 stöddes av Vita Huset, men nu verkar stablitiet och ett stadigt oljeflöde komma i första hand. Venezuela är världens femte största oljeexportör och med fortsatta oroligheter i Irak och kris för oljebolagen i Ryssland växer landets betydelse som oljeleverantör.Världsmarknadspriset på råolja sjönk efter att valresultatet i Venezuela stog klart.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2024 Fria.Nu