På två hjul för freden | Fria.Nu
  • Jonatan Stanczak är redo för den långa färden
Fria.Nu

På två hjul för freden

Den 14 augusti går den officiella starten för fredsmanifestationen The Peace Cycle från London. 200 cyklister beräknas delta i manifestationen som anländer till Jerusalem den 28 september om allt går enligt planerna.

- Vi vill visa palestinierna att det finns ett europeiskt stöd för deras situation, säger Jonatan Stanczak, en av deltagarna i The Peace Cycle.

Manifestationens budskap kan sammanfattas 'stoppa våldets cykel - stöd fredens cykel' och målet är att öka människors medvetenhet om situationen i Israel och Palestina.

- The Peace Cycle stödjer de krafter som arbetar för en fredlig lösning i området, uppger Jonatan Stanczak som startade sin resa från Stockholm till Jerusalem via London den första augusti.

Han representerar föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, JIPF, och deltar som ende svensk i manifestationen. Sammanlagt står 13 organisationer från både det palestinska, arabiska och muslimska liksom det israeliska och judiska fredslägret bakom manifestationen.

De flesta deltagarna i The Peace Cycle är européer men i cykelleden kommer även några flaggor från Australien, Mellanöstern och USA att skymta.

Längs vägen genom Europa sluter cyklister upp från sina respektive hemländer för att tillsammans cykla till Grekland där flyg ska ta dem till Amman i Jordanien. Om deltagarna inte lyckas ta sig in i Israel från Jordanien kommer palestinska och israeliska cyklister ta vid innanför gränsen och på så vis slutföra The Peace Cycle.

- Vi kommer även att ordna en stor presskonferens vid gränsen om vi inte släpps in, uppger Jonatan Stanczak.

Ett filmteam från det brittiska mediebolaget Altwire Limited kommer att följa manifestationen och skicka ut nyhetssammanfattningar till de stora nyhetsstationerna dagligen. Filmteamet kommer även att spela in en dokumentärfilm om The Peace Cycle som planeras visas i UK Channel 4 samt Dubai TV.

- Tvåhundra cyklister skapar stor uppmärksamhet, säger Jonatan Stanczak som hoppas på mycket publicitet längs resan.

Deltagandet sker på volontär basis och cyklisterna har med varierad framgång sökt sponsorpengar för att finansiera cykelutrustning, kost, logi och flygbiljetter.

Varje dag har upp till hundra personer möjlighet att delta på en dagstur och ge en donation genom att köpa en deltagartröja att bära under resan. Eventuella förtjänster från arrangemanget kommer att doneras till humanitär hjälp i Palestina.

- Det här är ett sätt att aktivt jobba för freden. Dessutom är det en personlig utmaning och ett stort äventyr, säger Jonatan Stanczak.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria.Nu