Fria.Nu

'Respektlöst att SKL spelar på samhällsfaran i det här skedet'

Strandade förhandlingar om lönenivån kompletteras av strandade förhandlingar om samhällsfaran. Sjuksköterskestrejken i Sverige börjar likna ett segt maraton, i alla fall om man jämför med sygeplejernes i Danmark.

FRIA TIDNINGEN I måndags var det meningen att 3 500 sjuksköterskor skulle gå ut i strejk, men de blev 1 000 färre än förväntat. Landstingen i Stockholm, Skåne, Halland, Västmanland och Värmland använde sig av det allra sista verktyget för att bromsa upp varslet, nämligen paragraf 30 i det kommunala huvudavtalet. Enligt den har landstingen rätt att motsätta sig varslet om de anser att det finns risk för samhällsfara. Granskaren i det här fallet, Centrala nämnden, skickade dock tillbaka samtliga ärenden till returadresserna med motiveringen att förhandlingen ska ske där kunskapen finns - lokalt och inte i ett styrelserum i Stockholm.

I onsdags kväll löstes tvisterna mellan de lokala arbetsköparna och Vårdförbundet och på torsdagsmorgonen kunde de resterande 1 000 gå ut i strejk.
- Det känns väldigt bra att vi kunnat lösa förhandlingarna, men vi tycker att det är olyckligt och respektlöst att arbetsgivarna spelat på samhällsfaran i det här skedet. Vi har redan innan i förhandlingarna tagit vårt ansvar när vi lagt vårt varsel, säger Lisbeth Löpare Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet.
När de nationella förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om löneavtalet ligger på is har frågan hamnat i skymundan på lokal nivå där samhällsfaran varit nästa fråga att tvista om.
- Jag fick ett mejl från Grete Christensen, vice ordförande i danska vårdförbundet, och hon var förvånad över att så många landsting i Sverige betecknat vår strejk som samhällsfarlig.
I Danmark strejkar just nu 100 000 vårdanställda, varav 35 000 är sjuksköterskor. Motsvarande siffra för Sverige hade varit 49 000 strejkande just nu. I Danmark finns ingen paragraf 30 om samhällsfara. Där tar man ut de flesta i strejk först och tillsätter vårdpersonal efter behov. I Sverige fasar man ut strejkande efter hand.
- Våra världar ser olika ut trots att vi är grannar, säger Margareta Öhberg, chefsförhandlare på Vårdförbundet. Vi har våra avtal att hålla oss till och vi hanterar konflikten utifrån våra förutsättningar.
Grete Christensen, på danska sjuksköterskeförbundet Dansk Sygeplejeråd, tycker att SKL och arbetsköparna i Sverige gör en höna av en fjäder.
- Jag kan inte se varför det skulle vara samhällsfarligt att några tusen sjuksköterskor strejkar i Sverige, säger hon och syftar på Danmarks varsel som har helt andra proportioner.
- I Danmark för vi löpande diskussioner om hur många sjuksköterskor vi behöver till avdelningar med akut behov. Det är trots allt vi som är proffs på det området.

SKL har ett flertal gånger i sina uttalanden uttryckt oro för den samhällsfarliga effekten av strejken. SKL:s ordförande Ingela Gardner säger i sitt senaste uttalande:
- Vi kommer inte att förvärra konflikten genom motåtgärder, konflikter drabbar alltid allmänheten och nu riskerar de mest utsatta att råka illa ut, de som är sjuka och behöver vård.
Men Margareta Öhberg på Vårdförbundet tolkar SKL:s utspel som något positivt.
- Det visar sig verkligen hur ovärderliga vi är när SKL skriker om samhällsfara trots att mindre än 10 procent av våra medlemmar är satta i varsel. Då förstår vi hur värdefulla de tycker att vi är. Problemet är att de inte vill betala oss för det.
Staffan Löwenborg, förhandlingschef på SKL, tycker inte att de har gjort någon stor sak av samhällsfaran.
- Då har du gjort dålig research.

I era pressmeddelande pekar ni på att strejken är samhällsfarlig.
- Det är våra medlemmar som gör den bedömningen.
Samhällsfara eller inte. Båda ländernas vårdförbund har ett starkt stöd av allmänheten. En undersökning av Novus Opinion på uppdrag av TV4 visar att 73 procent av svenskarna tycker Vårdförbundet gör rätt. Motsvarande siffror för Dansk Sygeplejeråd hittar man i en undersökning av Dansk radio.
Nästa varsel i Sverige sker den 5 maj, då är det meningen att ytterligare 3 500 sjuksköterskor tas ut i strejk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu