Otillräckliga insatser i flyktinglägren | Fria.Nu
  • Situationen för över en miljon sudaneser i flyktinglägren är katastrofal
Fria.Nu

Otillräckliga insatser i flyktinglägren

De senaste veckorna har den internationella närvaron i Sudan ökat. Samtidigt växer flyktingströmmens omfattning. Omvärlden verkar ännu en gång ha reagerat för sent och med för lite insatser.

FN säger nu att Sudan nu gått med på en plan för att lösa krisen i Dafur. Planen innebär bland mycket annat att regeringen ska avväpna den arabiska janjawidmilisen, som de beväpnat, organiserat och tränat. Många betraktar dock Khartoumregeringen med misstro. Kanske för att den inte tidigare visat någon politisk vilja att till exempel ta itu med de gigantiska flyktingproblem som plågar landets västra region.

Det finns nu två miljoner internflyktingar i Darfur. De lever i koncentrationsläger, och utsätts ofta för grovt våld. De flyktingar som säkerhetsstyrkorna tvingat att återvända till sina byar där de riskerar att våldtas och mördas av milisen.

Flyktingkatastrofen i Darfur har pågått i drygt ett år. Men först nu trappas den internationella närvaron upp. Det sker efter att regeringen i Sudans huvudstad Khartoum givits ett ultimatum av säkerhetsrådet. Milisen och säkerhetsstyrkorna ska enligt Säkerhetsrådet tvingas avbryta våldet mot Darfurs bofasta befolkning inom 30 dagar. Annars kommer Afrikanska unionens och FN:s styrkor att kunna intervenera i den västliga delen av Sudan.

Det svenska utrikesdepartementets uppfattning om Khartoumregeringens politik är starkt kritisk. På UD menar tjänstemännen att den sudanesiska regeringen, trots löften om motsatsen, ännu fortsätter ge sitt stöd åt milisens härjningar.

- Regeringen har svikit sin befolkning. Läget försämras oavlåtligt och Khartoumregeringen obstruerar FNs beslut.

Det finns i den sudanesiska regeringen ingen politisk vilja att stoppa folkmordet i Darfur, det säger redaktören för utrikesdepartementets presstjänst, Andreas Norberg.

Minst 200 000 flyktingar har sökt skydd i grannlandet Tchad där flyktinglägren redan är överfulla. Tchad saknar resurser att ta emot dem, men tusentals nya darfuriska flyktingar är nu på väg in i landet.

- Tchad är ett mycket fattigt land, säger Madelaine Lundberg, som är ansvarig för regionen vid Svenska Rödakorset. Flyktingarna från Sudan spär på en redan svår situation. Tchad tog redan före de sudanesiska flyktingarna emot krigsflyktingar från Centralafrikanska republiken. Men trots att den tchadiska lokalbefolkningen tappert visar stor solidaritet är resurserna små.

Med de darfuriska flyktingarna kommer den darfuriska konflikten till Tchad. För den stora majoriteten 'svarta' tchadier sympatiserar med de 'svarta' darfurierna och de tchadiska 'araberna' stödjer de darfuriska. Dessutom infaller snart regnperioden och hudratusentals sudanesiska flyktingar saknar tak över huvudet.

Flyktingsituationen är ohållbar, och det är tveksamt om Khartoumregeringen vill reda ut den. Trots att den internationella närvaron i landet har ökat, i veckan tillsatte exempelvis Sverige en diplomat i Khartoum, och räddningsverket fick 13 biståndsarbetare på plats i Sudan och 15 i Tchad, är ännu inte insatserna på långt när tillräckliga.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria.Nu