Frisbee är mycket mer än en lek för Niloofar | Fria.Nu
Fria.Nu

Frisbee är mycket mer än en lek för Niloofar

För många är frisbeen en plastskiva som man leker med på stranden. För andra är frisbeen ett redskap. En sport. På svettigt allvar.

Niloofar Mossavar Rahmani tillhör den andra kategorin.

Syrran Gohars utmaning i Norrköpings folkpark 1996 fick Niloofar att få upp ögonen för frisbeegolfen. Sedan dess är hon fast. Och utvecklingskurvan har pekat så brant uppåt att det nästan handlar om en helt lodrätt linje.

- När jag började tänkte jag inte på hur bra jag skulle kunna bli. Jag tränade bara för att slå min syster, säger Niloofar.

Det dröjde några månader, men sedan gjorde hon det. Syster Gohar behöver inte ställa sig i skamvrån. I dag är Niloofar bäst i världen på frisbeegolf. Det epitetet har hon fått leva med sedan VM-guldet i det kaliforniska surfparadiset Santa Cruz i fjol.

- Jag hade aldrig kunnat drömma om att bli världsmästarinna. Det känns fortfarande overkligt, säger hon.

Efter triumfen har hennes liv förändrats en aning. Publiciteten har gjort henne till en lokal kändis. När Niloofar går ut på stan i Norrköping slänger folk blickar efter henne.

- Många känner igen mig på gatorna, och det är coolt. Uppmärksamhet är precis vad sporten behöver, konstaterar Niloofar.

Även om tävlandet bjuder på det lilla extra nervkittlandet momentet, så älskar hon att träna. Ofta och gärna. Sex gånger i veckan ser vi henne med diskar i handen och med korgar i sikte.

- Man lär sig nya saker hela tiden. Tekniken och precisionen kan alltid förbättras. Jag kan stå och nöta på samma rörelser i timmar för att jag enklare ska lära mig att kontrollera och skruva disken.

Fröken Mossavar Rahmani rekommenderar alla som inte testat frisbeegolf att ta sig i kragen.

- Man kombinerar promenad med en fysisk aktivitet som inte är så ansträngande. Dessutom är det lätt att utöva sporten, säger hon.

Det perfekta kastet är, nästan, en odefinierbar känsla. Niloofar ger sig på ett försök:

- Det ger mig en inre känsla av makt, frihet och harmoni. Att se en disk flyga långt är helt otroligt.

Fakta: 

Frisbeegolf

* Sedan sporten grundades i USA i slutet av 1970-talet har den spridits över hela världen. I dag spelar 500 000 personer regelbundet, varav 8 000 är licensierade tävlingsspelare.

* Frisbeegolf påminner om golf. Men i stället för att slå bollar i hål kastar man disk i metallgalvaniserade korgar.

* Hålen varierar från allt mellan 50 meter till upp emot 175 meter. Par 2-hålen är kortast och par 4-hålen längst.

* Disken är det enda man behöver i

utrustningsväg. Det som skiljer diskarna åt är plasten och greppet. Den 'stabila' disken flyger rakt och passar alla nybörjare eftersom den är enklast att kontrollera. Den 'överstabila' disken svänger till vänster om du är högerhänt och tvärtom om du är vänsterhänt. Den 'understabila' disken svänger åt motsatt håll.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu