Klar seger för Berlusconi | Fria.Nu
Fria.Nu

Klar seger för Berlusconi

Berlusconis högerallians vann egen majoritet i båda kamrarna.

FRIA TIDNINGEN Det val som på förhand bedömdes bli en strid på kniven blev istället en klar seger för den konservative mediemagnaten Silvio Berlusconi, som nu för tredje gången har valts till premiärminister. Enligt siffror från det italienska inrikesdepartementet fick den segrande högerkoalitionen 168 mandat i senaten, jämfört med 130 för vänsteroppositionen, samt 340 mandat i underhuset, mot oppositionens 239. Berlusconi och hans allierade har därmed egen majoritet i båda kamrarna.
I högerkoalitionen Il popolo della liberta - Frihetens folk - ingår förutom Berlusconis eget Forza Italia även Lega nord, ett parti som verkar för självbestämmande för det rikare Norditalien och ofta anklagats för rasism. Bland annat har partiets ungdomsförbund besökt Sverige och främlingsfientliga Nationaldemokraterna.
För ett antal år sedan väckte partiordföranden Umberto Bossi stor uppmärksamhet då han i dagstidningen Corriere della Sera framförde förslaget att kustbevakningen borde beskjuta båtflyktingar på väg mot Italien.
- Efter andra eller tredje varningen så pang, då fyrar vi av våra kanoner. Annars får vi aldrig någon lösning på invandringsproblemet. Oavsett vad de andra regeringspartierna tycker vill jag snarast, redan denna vecka, höra ljudet av skarp eldgivning eller så avgår jag, sade Bossi, som då var reformminister under Berlusconi, till tidningen.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Vi är emot krigsherrarna, fundamentalism och ockupationen”

Med den egna säkerheten som insats har det afghanska Solidaritetspartiet tagit strid mot korruption, religiös konservatism och den starkes rätt. Fria Tidningen träffar en sekulär vänsterrörelse som kritiserar de mäktiga krigsherrarna, vill kasta ut de utländska trupperna och bedriver ett metodiskt jämställdhetsarbete. Men som också när klassiska konspirationsteorier.

Fria Tidningen

Civila afghaner i skottlinjen

Parallellt med att USA drar ned sin truppnärvaro har talibanerna intensifierat attackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor. Men oavsett vem som är måltavlan hamnar civilbefolkningen alltjämt i skottlinjen.

Fria Tidningen

Afghansk maktkamp inför USA:s reträtt

Under 2014 lämnar de utländska trupperna Afghanistan. Många befarar att den bräckliga statsapparaten inte ska klara av att sköta säkerheten och att de sociala framsteg som trots allt uppnåtts sedan 2001 ska gå förlorade. Ännu fler fruktar att talibanerna återigen ska ta makten. De enda som är säkert är att Afghanistan går en osäker framtid till mötes, och att maktkampen inför uttåget redan har börjat.

Fria Tidningen

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu