Ungdomshuset i Köpenhamn återuppstår | Fria.Nu
Fria.Nu

Ungdomshuset i Köpenhamn återuppstår

Den proteströrelse som sedan rivningen av Ungdomshuset på Jagtvej 69 kämpat för en ny mötesplats får ett nytt hus av Köpenhamn. Den årslånga konflikten mellan staden och aktivisterna tycks därmed närma sig en lösning.

Den 1 mars förra året stormade dansk polis Ungdomshuset på Jagtvej 69 i Köpenhamn. Det omedelbara resultatet blev omfattade kravaller. Därefter utvecklades den lågintensiva konflikt om husets framtid som pågått en längre tid till något som liknat ett utmattningskrig. Bakom kravet på en ny mötesplats formerades en proteströrelse som under hela det gångna året genomfört aktioner och bedrivit opinion för sin sak, och Köpenhamnspolisen har vädjat till staden om att söka en politisk lösning på konflikten.

En sådan tycks nu vara på väg. Majoriteten i Köpenhamns borgerrepresentation, motsvarande en svensk kommunfullmäktigeförsamling, har erbjudit aktivisterna ett nytt hus på Dortheavej i stadens nordvästra del, knappt tre kilometer från platsen där det gamla huset låg.
Bakom förslaget står Socialdemokraterna, De radikala och Socialistiske folkeparti. Endast högerpartiet Konservative opponerar sig, och samlar nu namn i kvarteren kring Dortheavej i protest.

Det nya huset, i dag ett kulturhus, har en samlad yta på 2 000 kvadratmeter, vilket motsvarande storleken på det gamla Ungdomshuset. Fonden Jagtvej 69 ska enligt förslaget hyra huset av Köpenhamn, men få tillbaka hyrespengarna i form av ett driftsstöd.
Enligt planerna kan huset övertas av aktivisterna innan sommaren, så snart den befintliga verksamheten omplacerats till nya lokaler. Aktivisterna har dock ännu inte formellt accepterat förslaget. Måndagsmötet, proteströrelsens beslutande organ, bestämde vid sitt senaste sammanträde att förhandlingarna med staden ska fortgå, men också att de veckoliga torsdagsdemonstrationerna för ett nytt hus tillsvidare ska fortsätta.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Vi är emot krigsherrarna, fundamentalism och ockupationen”

Med den egna säkerheten som insats har det afghanska Solidaritetspartiet tagit strid mot korruption, religiös konservatism och den starkes rätt. Fria Tidningen träffar en sekulär vänsterrörelse som kritiserar de mäktiga krigsherrarna, vill kasta ut de utländska trupperna och bedriver ett metodiskt jämställdhetsarbete. Men som också när klassiska konspirationsteorier.

Fria Tidningen

Civila afghaner i skottlinjen

Parallellt med att USA drar ned sin truppnärvaro har talibanerna intensifierat attackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor. Men oavsett vem som är måltavlan hamnar civilbefolkningen alltjämt i skottlinjen.

Fria Tidningen

Afghansk maktkamp inför USA:s reträtt

Under 2014 lämnar de utländska trupperna Afghanistan. Många befarar att den bräckliga statsapparaten inte ska klara av att sköta säkerheten och att de sociala framsteg som trots allt uppnåtts sedan 2001 ska gå förlorade. Ännu fler fruktar att talibanerna återigen ska ta makten. De enda som är säkert är att Afghanistan går en osäker framtid till mötes, och att maktkampen inför uttåget redan har börjat.

Fria Tidningen

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu